Pouliční knihovny v Zambii nabízejí dětem útočiště

Lusaka - Zambie, která patří mezi státy nejhůř postižené epidemií AIDS, hlásí pokles počtu nakažených. O téměř milion tamních sirotků se ale zatím postarat nedokáže. Dobrovolníci proto rozjíždějí řadu podpůrných programů - mimo jiné i projekt pouličních knihoven. Kromě knížek totiž dětem zajišťují i střechu nad hlavou a jídlo.

Obyvatelé Zambie za minulých vlád nebyli o AIDS dostatečně informováni a nyní za to tvrdě platí. Virem HIV je nakažena pětina Zambijců. Vymírá celá jedna generace, chybí pracovní síla, v zemi je hlad. Každý den tu na AIDS umírá 300 lidí.

Sirotčince nezvládají nápor nových chovanců, trochu soukromí tak dětem nabízejí pouliční knihovny. Děti si tu mohou číst, malovat nebo hrát basketbal. Do knihovny chodí rádi i ti, kdo číst neumějí, uvádí reportér ČT Adam Kautský. K dispozici někde mají i minilaptopy. „Často brouzdám městem a dětem ulice nabízím, ať k nám přijdou. Ať to prostě zkusí. Je to kapka v moři, ale stojí za to,“ říká knihovník a terénní pracovník Vasco.

Projekt Lobuto funguje díky podpoře místních podnikatelů, amerických a britských škol. První knihovna v rámci projektu vznikla před dvěma lety, v příštích deseti letech by jich v Africe mělo vyrůst sto.

Pouliční knihovna v Zambii
Zdroj: ČT24