V Ugandě havarovalo nákladní letadlo, jedenáct lidí zemřelo

Kampala - Jedenáct obětí si dnes vyžádalo zřícení nákladního letadla do Viktoriina jezera u ugandské metropole Kampaly. Stroj typu Antonov se krátce po startu z letiště v Entebbe vzňal a spadl do jezera poblíž ostrova Bugunga. Letěl do somálské metropole Mogadiša a podle ugandských médií vezl zařízení na čištění vody, čerpadla a další věci pro ugandské vojáky, kteří jsou součástí mírových jednotek Africké unie v Somálsku.

Mezi mrtvými je sedm pasažérů, tři vysoce postavení důstojníci burundské armády, dva Uganďané, jeden Ind a jeden Jihoafričan a také čtyři ruští členové posádky. Příčina neštěstí se vyšetřuje, na místo neštěstí již byly vyslány záchranné čety.

Uganda má v Somálsku, kde slabá vláda podporovaná OSN bojuje proti islamistickým povstalcům, asi 600 příslušníků mírových jednotek a připravuje se na vyslání dalších 800. Burundi má v zemi kolem 1700 vojáků. Jednotky rozmístěné v hlavním městě Mogadišu střeží letiště, přístav a několik vládních budov, nikoliv však civilisty.

Letecká neštěstí nejsou bohužel v Africe vzácná, protože mnohé společnosti používají staré stroje a infrastruktura je často zanedbaná. Některé z nich mají zákaz létat do Evropy.

Záchranná akce na Viktoriině jezeře
Zdroj: ČT24
Vydáno pod