Výbuchy policejních vozů v Číně, Peking se bojí tibetských nepokojů

Peking - Výbuchy náloží zasáhly v noci na dnešek dvě policejní vozidla v západočínské provincii Čching-chaj. Podle zpráv agentury Nová Čína předcházely výbuchům incidenty mezi policisty a místními obyvateli, kteří protestovali proti silniční prohlídce kamionu s nákladem dřeva. Nikdo nebyl zraněn. Čínské vedení se obává narůstajících nepokojů na západě země v blízkosti Tibetské autonomní oblasti s blížícím se výročím tibetského povstání proti čínské nadvládě z března 1959.

Čínské úřady posílily bezpečnostní síly a policie zintenzivnila kontroly vozidel v oblastech, které obývá tibetská menšina, včetně Čching-chaj, a to právě v souvislosti s úterním 50. výročím neúspěšného povstání. V sobotu navíc uplyne rok od bojů v tibetské metropoli Lhase, které vypukly poté, co policie zabránila mnichům připomenout si rok 1959.

V reakci na výbuchy posílily bezpečnostní složky také ostrahu oblastí v hraniční horské oblasti s jihoasijskými zeměmi. Tibeťané už dlouhá léta přecházejí hranice s Indií, Nepálem či Bhútánem, někteří kvůli studiím v tamních buddhistických klášterech, jež vedou exiloví mniši. Část takto cestujících Tibeťanů má dokonce i souhlas čínských úřadů.

Čína a Tibet v 50. letech:

Mao Ce-Tungova Čínská lidová republika v roce 1950 do té doby samostatný himalájský stát obsadila a připojila ke svému území. Peking od té doby argumentuje tím, že Tibet byl vždy neoddělitelnou součástí Číny. Když v březnu 1959 Tibeťané povstali proti čínské nadvládě, armáda nepokoje potlačila a duchovní vůdce dalájlama emigroval do Indie.

Tibet je v tuto chvíli čínskou autonomní oblastí, podle Tibeťanů však jde jen o autonomii formální a s pekingskou vládou jednají o její rozšíření tak, aby Tibeťané mohli svobodně vyznávat vlastní náboženství, kulturu a jazyk. Zatím bezvýsledně.