Tsvangirai o autohavárii: Byla to nehoda

Harare - Zimbabwský premiér Morgan Tsvangirai prohlásil, že páteční srážka automobilů, při které zemřela jeho manželka Susan, byla nehoda. "Když se něco stane, jsou zde vždy spekulace, ale tohle není ten případ," prohlásil Tsvangirai a vyvrátil tak teorii, že nehodu někdo zavinil úmyslně. Média po páteční autonehodě začala spekulovat, zda nešlo o pokus o atentát.

„Byla to nehoda. Naneštěstí při ní Susan přišla o život,“ uvedl dnes Tsvangirai před svým domem v Harare. Oči skrýval pod černými brýlemi, tvář měl od páteční nehody ještě oteklou. Vůz zimbabwského premiéra se v pátek srazil s nákladním automobilem, který vjel do protisměru. Tsvangirai vyvázl bez vážnějšího zranění, jeho žena ale nehodu nepřežila. „Chci Bohu poděkovat, že mi dal 31 let života s mou ženou,“ prohlásil dnes Tsvangirai.

Morgan Tsvangirai:

„Pravděpodobnost, že šlo o úmysl, je 1 ku 1000.“

Po nehodě se objevily spekulace, že za ní mohli stát Tsvangiraiovi političtí odpůrci, kteří se tak chtěli premiéra zbavit. Ten to ale vyvrátil: „Pravděpodobnost, že se jednalo o úmysl, je jedna ku tisíci.“ V minulosti se přitom několikrát útočníci o atentát na Tsvangiraie pokusili. Podle zpravodajských agentur většinou o jeho smrt usilovali lidé, kteří byli napojeni na zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho, jenž se dlouho nechtěl s Tsvangiraiem dělit o vládu v Zimbabwe.

Nákladní vůz, který vjel do protisměru a srazil se s premiérovým autem, řídil 35letý Chinoona Mwanda. Ten dnes kvůli tomu stanul před soudem. Podle obhájce Mwanda popřel, že by se jednalo o úmysl, kolizi svedl na špatný stav vozovky. Soudce nakonec řidiče propustil na stodolarovou kauci a stanovil pokračování procesu na 23. března.

Tisíce lidí dnes zamířily k premiérovu sídlu v Harare, aby mu vyjádřily podporu. Zimbabwský premiér se vrátil z Botswany, kde se po nehodě podrobil několika vyšetřením. Nyní se bude Tsvangirai věnovat přípravám pohřbu manželky, který by se měl konat ve středu.

Tragédie postihla Tsvangiraie v těžkou chvíli, kdy se ve společné vládě s prezidentem Robertem Mugabem, který byl jeho dlouholetým politickým protivníkem, snaží obnovit ekonomiku téměř zruinované země.