Nový hlasovací systém nedovolí italským poslancům švindlovat

Řím - Od zítřka už nebudou smět italští poslanci hlasovat za nepřítomné kolegy, jak se dělo celkem běžně. Parlament spustí nový hlasovací systém, který je ušitý konkrétně na míru každému zákonodárci. Novinka stála v přepočtu asi 14 milionů korun.

Má to být konec italských pianistů, jak se v zemi říká poslancům, kteří mačkali tlačítka hlasovacích přístrojů za nepřítomné kolegy v parlamentu. Podle italského tisku existují případy, kdy takový zručný pianista odevzdal během jediného hlasování hlas až za 7 poslanců.

„Smyslem nového systému je docílit transparentnosti a věrohodnosti hlasování,“ říká Gianfranco Fini, předseda dolní komory italského parlamentu. Italští poslanci budou od nynějška používat speciální hlasovací terminál a takzvanou chytrou kartu, která obsahuje údaje o jejich totožnosti včetně otisků prstů. Při zkoušce fungoval nový hlasovací systém výborně. Naostro má začít pracovat zítra.

Italský poslanec:

„Takové metody porušují důstojnost poslanců.“

Ne všichni ale s novou metodou souhlasí. Devatenáct poslanců se do poslední chvíle zdráhalo odevzdat otisky prstů. Argumentovali tím, že je k tomu nikdo nemůže nutit. „Takové metody jen porušují důstojnost zástupců lidu. To je naprosto nepřijatelné. Pianisty odsuzuji, ale odevzdávání otisků je ještě horší než jev, proti kterému se bojuje,“ uvedl Paolo Guzzanti z Liberální strany.