Obama: Federální finance mohou jít na výzkum kmenových buněk

Washington - Prezident Spojených států Barack Obama oficiálním prohlášením a následným podpisem potvrdil zrušení zákazu financování výzkumu využití kmenových buněk. Rozhodnutí odůvodnil především snahou motivovat rozvoj léčby závažných nemocí. Obama tak dnešním podpisem v Bílém domě splnil jeden ze svých předvolebních slibů. Přehodnotil tak politiku, kterou prosadil jeho předchůdce z řad republikánů George Bush, který podporoval názor kritiků považující výzkum kmenových buněk za ničení budoucího života, neboť jsou při něm z lidských embryí vyjímána buněčná jádra a embrya poté umírají.

Bush nebyl jediným kritikem výzkumu kmenových buněk. „Jednoznačně proti je také katolická církev. Vědci, kteří s tím mají problém, jsou i tady,“ řekl Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.

Mezi hlasité zastánce výzkumu kmenových buněk naopak patřil zesnulý herec Christopher Reeve, který byl po nehodě ochrnutý, nebo bývalá americká první dáma Nancy Reaganová. Nejúspěšnějšími státy na poli tohoto odvětví jsou kromě Američanů také Japonci či Britové. Vysoký kredit si drží i čeští vědci, specializující se na možnost nahrazování nervových buněk. „Nervová soustava, včetně mozku a míchy, je taková oblast, kde se tělo nějakým způsobem nejvíce brání,“ přiblížil Josef Fulka z Centra buněčné terapie.

Obama: Ve výzkumu budeme pokračovat

Obama v dnešním projevu v Bílém domě uvedl, že ukončuje to, o čem je přesvědčen, že bylo „chybnou volbou mezi seriózní vědou a morálními hodnotami“. „Většina Američanů napříč politickým spektrem, ze všech vrstev společnosti a různého vyznání se shodla, že bychom v tomto výzkumu měli pokračovat,“ řekl Obama.

Josef Syka doplnil, že existuje také možnost získat kmenové buňky jinak než jen z lidských embryí. „K dispozici jsou samozřejmě dospělé kmenové buňky např. v kostní dřeni. Japonští vědci přinesli v poslední době naprosto fascinující možnost - indukované pluripotentní kmenové buňky, kdy se normální dospělá buňka z kůže pomocí určitých genů změní na kmenovou buňku,“ vysvětlil Syka.

Lidské klonování Obama prý nikdy nedovolí

Prezident Spojených států vyzval Kongres, aby na výzkum poskytl odpovídající finanční prostředky, a zdůraznil, že nikdy nedovolí otevření dveří pro lidské klonování. „Zajistíme, že naše vláda nikdy neotevře dveře pro využití klonování k lidské reprodukci,“ řekl Obama během ceremonie v Bílém domě, jíž se účastnili vědci a další osobnosti podporující výzkum kmenových buněk. „To je nebezpečné, bytostně špatné a nemá to v naší společnosti místo,“ dodal.