Solana: EU nesmí čekat na výsledky voleb v Íránu

Praha -  EU by při jednání s Íránem neměla čekat na výsledky voleb, ve kterých se v červnu zřejmě utkají současný prezident Mahmúd Ahmadínežád a reformista Mohammad Chátamí. V Praze to dnes řekl vysoký představitel Rady EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Podle něj buduje unie diplomatické vztahy s Íránem, ne s íránskými vládami.

Chátamí, který svou kandidaturu oznámil 8. února, je reformátorem, pro kterého byl dialog se Západem středobodem jeho osmi let v prezidentském úřadě. Jako kandidát představuje vážnou konkurenci pro současného prezidenta a známého kritika Spojených států Ahmadínežáda, se kterým je velká část veřejnosti kvůli upadající ekonomice nespokojena.

Solana dnes také zdůraznil důležitost spolupráce EU s Ruskem a Čínou v íránské otázce. Uvedl, že se Rusko musí zavázat, že nedodá Íránu systém protiletecké obrany. Podle něj by se EU neměla vzdát postoje „cukru a biče“, který vůči Teheránu uplatňuje.

EU se angažuje především v otázce íránského jaderného programu. Koncem ledna také oficiálně vyškrtla íránskou opoziční frakci Lidoví modžáhedové ze seznamu teroristických skupin.