Klaus je důkaz, že by se mělo zrušit střídavé předsednictví, píše Guardian

Londýn - Komentátor britského listu The Guardian se pustil do Václava Klause. Podle listu je český prezident důkazem toho, že by unie měla ustoupit od rotujícího systému předsednických zemí. Guardian označil Klause kvůli jeho výrokům o hospodářské krizi a klimatických změnách za populistu a amatéra. Podle tisku výroky českého prezidenta rozhodně nepřispívají k tomu, že by se unie v těchto oblastech shodla na nějakém kompromisu.

„Muž, jehož země zastává střídavé předsednictví EU, přináší nejlepší možné argumenty pro to, aby se s touto úctyhodnou liberální praxí přestalo,“ píše se v komentáři. Autorovi se nelíbí především to, že Klaus kritizoval unijní plán na záchranu bank a že ačkoli vědci přiznali, že podcenili klimatickou změnu, on trvá na tom, že Evropa jen zbytečně panikaří.

EU si nemůže dovolit luxus amatérských hlasů

„Jestli toto je vedení, tak se křeslo rotujícího předsednictví nemůže točit příliš rychle,“ tvrdí autor. Komentář pokračuje: „Evropská unie si nemůže dovolit luxus amatérských hlasů, natož populistických, euroskeptických liberálů, jako je Václav Klaus“.

Guardian upozorňuje především na to, že už tak je v unii těžké dosáhnout jakékoli shody. List zdůraznil, že je to i případ summitu v Kodani, kde se bude jednat o nástupci kjótského protokolu o ochraně klimatu. Pokud prý nynější představitel unie zastává názory, které se neshodují s politikou unie, pak se Guardian ptá, jestli je třeba takového lídra vůbec tolerovat.

„Udržet jednotu je důležitější než uspokojit ego.“

Pokud prý bude unie takto pokračovat, hrozí ji reálně rozštěpení, napsal list a podpořil výroky britského ministra zahraničí Davida Milibanda, který vyzval euroskeptiky, aby přestali útočit na fiktivního strašáka federálního státu. „Udržet jednotu je nyní určitě mnohem důležitější než uspokojit ego euroskeptiků,“ píše se v článku.