Německo žádá Bosnu a Hercegovinu o urychlení reforem

Berlín - Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier vyzval Bosnu a Hercegovinu k většímu pokroku při zavádění hospodářských a sociálních reforem. Učinil tak po jednání o situaci na západním Balkáně se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem, který donedávna plnil funkci vysokého představitele pro Bosnu a Hercegovinu při OSN. Ochota Bosny a Hercegoviny k provádění reforem je však podle Steinmeiera v posledních měsících vysloveně nedostatečná.

Podle Lajčáka je prvořadým cílem pro Bosnu a Hercegovinu politická samostatnost a ekonomická stabilita. Bosna a Hercegovina podle slov jejího ministra zahraničí Svena Alkalaje uvažuje o tom, že během českého předsednictví podá žádost o členství v Evropské unii. Podle Alkalaje vstup do evropského společenství podporuje až pětaosmdesát procent obyvatel.

V Bosně se však nyní šíří protesty proti ekonomickým potížím a země není s to jim čelit. V únoru zrušil bosenský muslimsko-chorvatský parlament zasedání, aby se vyhnul konfrontaci s demonstranty pobouřenými jeho záměrem schválit zákon omezující různé sociální dávky. Ve stejném měsíci vpadli na zasedání zákonodárného sboru invalidi, mezi nimi veteráni války z let 1992-1995, rozhněvaní nezaměstnaností a úspornými opatřeními, která mají zabránit zvyšování vládního dluhu, jenž narostl vlivem globální finanční krize.

Bosna, která se po válce v bývalé Jugoslávii rozdělila na dvě části, nemá funkční ústřední vládu, schopnou vypořádat se se sociálními problémy. Veškeré výkonné pravomoci mají dvě regionální vlády, které stojí v čele muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny a Republiky srbské. Ty ale jen zřídka koordinují svou politiku a jejich vztahy se v poslední době výrazně zhoršily.

  • Miroslav Lajčák zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/641/64013.jpg
  • Bosna-Hercegovina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/275/27473.jpg