Při atentátu v Iráku zemřelo přes 40 lidí

Bagdád - Sebevražedný útok ve městě Abú Ghrajb ležícím poblíž Bagdádu si vyžádal čtyřicet jedna mrtvých a 55 zraněných. Terčem byla delegace ministerských činitelů, vojáků a kmenových vůdců, účastnící se konference o usmíření. Sebevražedný atentátník odpálil trhaviny na svém těle v okamžiku, kdy se skupina oficiálních činitelů vracela přes tržiště do budovy radnice. Míra násilí v Iráku v poslední době klesla, ale toto je už druhý krvavý atentát za poslední tři dny. V neděli bomba u náborového střediska policie zabila přes 30 lidí.


„Sebevražedný atentátník mířil na kmenové vůdce a na důstojníky irácké armády, kteří navštívili tržiště v Abú Ghrajbu,“ řekl agentuře AFP generál Kásim Atta. Mezi oběťmi jsou pravděpodobně také dva reportéři televizní stanice Al-Bagdadíja.

Ministr vnitra Džavád Bulání vystoupil pár hodin po atentátu na tiskové konferenci v přísně střežené zelené zóně v Bagdádu. „Takové útoky jsou aktem pomsty, protože jsme v poslední době zatkli mnoho velitelů al-Káidy,“ řekl novinářům.

Město Abú Ghrajb leží asi 25 kilometrů západně od Bagdádu a je tu umístěna stejnojmenná věznice. Ta byla za režimu diktátora Saddáma Husajna známá mučením jeho odpůrců, po spojenecké invazi kolem ní vypukl skandál rovněž kolem mučení vězňů, do kterého byla zapletena americká armáda.

Nové útoky na příslušníky křesťanské menšiny dnes hlásila policie také ze severoiráckého města Mosulu. Při výbuchu nálože určené očividně synovi místního křesťanského politika byl zabit křesťanský lékař. Další nálož v autě explodovala v křesťanské čtvrti blízko policejní hlídky, zraněno bylo šest osob.

Žal za oběti iráckého násilí
Zdroj: ČTK/AP/Hadi Mizban