Slovenská policie zadržela převáděče, kteří do země dostali 700 lidí

Bratislava - Slovenská policie zadržela 17 převáděčů, kteří podle ní od roku 2007 přes hranice nelegálně přepravili asi 700 běženců. Šéf slovenské hraniční a cizinecké policie Tibor Mako odhadl, že si skupina touto činností vydělala asi 400 000 eur (téměř 11 milionů korun). Zadrženým, z nichž jsou všichni kromě jednoho Slováka cizinci, hrozí několikaleté vězení.

Převáděči se na Slovensko sami dostali nelegálně a požádali tu o azyl. „Organizátor celé skupiny byl občan Indie, který je také mezi zatčenými a obviněnými pachateli,“ řekl Mako. Pracovali pro něj tři Bangladéšané, osm Indů, čtyři Pákistánci, jeden Gruzínec a Slovák. Policie je zadržela v okolí Bratislavy, Trnavy a Dunajské Stredy.

Za jednoho běžence, který směřoval do Itálie, Německa či Británie, vyinkasovali 600 až 1 400 eur (16 200 až 37 800 Kč). Stát jim přitom jako žadatelům o azyl poskytoval jídlo a ubytování.

Počet migrantů přes slovenské hranice od konce roku 2007, kdy země vstoupila do schengenského prostoru bez hraničních kontrol, klesl o třetinu. Loni podle Maka policie stíhala 142 lidí, kteří ilegálně převedli 1 008 osob. Důvodem tohoto poklesu je podle šéfa cizinecké policie relativní klid v zemích třetího světa a také přísnější ochrana hranic s Ukrajinou.

Vydáno pod