Rusko by mohlo odložit prodej raket Íránu kvůli vztahům s USA

Moskva - Rusko by mohlo zmrazit oznámenou dodávku protiletadlového raketového systému S-300 do Íránu. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na nejmenované ruské vládní zdroje. Důvodem by prý mohlo být signalizované zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem po nástupu nové americké administrativy.

„Nelze vyloučit možnost zmrazení raketového kontraktu s Íránem. Rozhodnutí na toto téma musí padnout na politické úrovni, protože kontrakt už dávno překročil ryze komerční rámec. Původní smlouva podepsaná s Íránem v roce 2005 ještě nebyla uskutečněna,“ cituje agentura dobře informovaný zdroj v Moskvě.

USA a Rusko začaly minulý týden hovořit o možnosti zlepšit vzájemné vztahy, pokud by resorty zahraničí obou zemí nalezly společný přístup k Íránu, Afghánistánu a Severní Koreji. Washington a jeho blízkovýchodní spojenec Izrael s obavami sledovaly jednání o prodeji účinného ruského protivzdušného systému S-300 do Íránu. Vlastnictví tak moderního protiletadlového systému by mohlo Teheránu pomoci odrazit případný vzdušný úder Izraele na íránská jaderná zařízení.