USA se chystají zmírnit některé sankce vůči Kubě

Washington - Americký Senát odhlasoval v noci na dnešek návrh zákona, který počítá se zmírněním sankcí ohledně cestování a prodeje léků na Kubu. Text minulý týden schválila také dolní komora Kongresu, Sněmovna reprezentantů, a brzy by ho podle zahraničních agentur měl podepsat americký prezident Barack Obama.

Zákon umožní Američanům kubánského původu navštívit Kubu jednou ročně, ne již jen jednou za tři roky jako dosud. Usnadní také převod peněz z USA na Kubu těm Kubáncům, kteří pracují v USA a posílají peníze rodinám na komunistickém ostrově. Také jim dovoluje utrácet při návštěvě Kuby až 179 dolarů denně oproti dosavadním 50 dolarům. Kubánský režim již také nebude muset za dovážené potraviny a léky platit předem jako nyní.

Návrh zákona, který také počítá s dodatečnými 410 miliardami dolarů pro státní rozpočet Spojených států v letošním roce, však neznamená odbourání amerického embarga Kuby, které platí od roku 1962. Je však důkazem, že Obamova vláda oproti předchozímu kabinetu George Bushe prosazuje sbližování s Havanou.