Azíz dostal 15 let, Saddámovi nevlastní bratři provaz

Bagdád - Bývalý irácký ministr zahraničí Tárik Azíz byl dnes v Bagdádu odsouzen k 15 letům vězení za podíl na vraždě 42 obchodníků z roku 1992. Stejný trest dostal i bratranec popraveného iráckého diktátora Saddáma Husajna Alí Hasan Madžíd. Dva další obžalovaní - nevlastní Saddámovi bratři - byli odsouzení k trestu smrti oběšením, protože podle soudce spáchali úkladnou vraždu a dopustili se zločinu proti lidskosti. Zavraždění obchodníci údajně spekulovali s cenami potravin v době, kdy byl Irák postižen mohutnými mezinárodními sankcemi.

Dnešní verdikt přichází necelé dva týdny poté, co stejný tribunál osvobodil Azíze z podílu na zatýkání a vraždách politických odpůrců v roce 1999. Azíz, který byl v Saddámově vládě jediný křesťan, byl obviněn v souvislosti se smrtí 42 obchodníků, které dal Saddámův režim v roce 1992 popravit za údajné předražování zboží v době, kdy OSN proti Iráku uplatňovala sankce. Obchodníci byli pozatýkáni na velkoobchodních tržištích v Bagdádu a po rychlém procesu popraveni. Jejich majetek byl zabaven. Azíz obvinění odmítá, rozsudek dnes ale vyslechl v klidu. Jeho obhájce jej označil za mimořádně přísný a za politické rozhodnutí.

Spolu s Azízem bylo souzeno sedm dalších představitelů někdejšího iráckého režimu; k 15 letům byl odsouzen také bývalý vysoký činitel Saddámovy strany Baas, k šesti letům bývalý ministr financí a na doživotí půjde do vězení bývalý Saddámův tajemník. Viny byl naopak zproštěn bývalý guvernér centrální banky. Celkově šlo o pátý velký proces proti bývalým iráckým prominentům, další dva dosud pokračují.

Dnes třiasedmdesátiletý Azíz byl po invazi v roce 2003 na seznamu hledaných osob a Američanům se sám ještě téhož roku vzdal. Byl několikrát hospitalizován a jeho zdravotní stav není dobrý. Soudnímu řízení předsedá Kurd Raúf Rašíd Abdar Rahmán, který vedl také poslední část procesu se Saddámem a v roce 2006 nad ním vynesl rozsudek smrti.

Dnešní verdikt je pro Azíze první, kterým byl odsouzen. Počátkem března byl osvobozen v prvním procesu, kde byl obviněn v souvislosti se zabíjením a mučením šíitů a jejich vyháněním z domovů v roce 1999. Nyní ho čekají ještě dva další procesy.