Unikátní vědecký summit přinesl nové solární články s nanovlákny

Praha - V budoucnu by mohly solární články vyrábět elektrickou energii i v zeměpisných šířkách s nedostatkem slunečního světla a navíc výrazně levněji, než nynější křemíkové články. Schopnost přeměny světla na elektřinu mají přitom mít i průhledné fólie. Umožnit to mají nanovlákna, která při konstrukci solárních článků použila liberecká firma Elmarco. Projekt nové generace solárních článků s nanovlákny měl dnes světovou premiéru na summitu v Praze, který byl věnován právě nanovláknům a nanotechnologiím.

Podle Jana Macáka ze společnosti Elmarco je hlavní výhodou článků z nanovláken jejich obrovský měrný povrh. Dokážou tak absorbovat velké množství slunečního světla, a díky tomu mohou dobře pracovat i v podmínkách, za jakých jsou klasické křemíkové fotočlánky kvůli nízké intenzitě slunečního záření prakticky nepoužitelné. „Naše články jsou schopny velmi dobře fungovat i tehdy, když bude oblačno nebo bude dokonce pršet,“ podotkl. Nové solární články by tak měly najít uplatnění hlavně v zeměpisných šířkách s nižší intenzitou slunečního svitu.

Solární články z nanovláken jsou lehčí a flexibilnější 

Z dalších výhod solárních článků z nanovláken Macák jmenoval jejich nízkou hmotnost a flexibilitu. „Lze si představit článek v podobě folie, která půjde ohýbat a volně nosit třeba na oblečení nebo na notebooku, který bude tento solární článek neustále nabíjet,“ podotkl. Solární článek z nanovláken navíc může být také průhledný. „Bylo by možné ho použít například na oknech budov, aniž by se na střechách musely stavět složité a těžké konstrukce. Flexibilita a průhlednost jsou dva obrovské plusy oproti klasickým křemíkovým článkům,“ uvedl.

Křemíkové solární články jsou při výrobě energie dražší, než je tomu při využití fosilních paliv. Články z nanovláken by ale podle Macáka mohly být cenově dostupnější. „Cenu kilowatthodiny, za kterou ji vyrobí křemíkový článek, chceme snížit o 60 procent. Dostali bychom se na úroveň klasických zdrojů elektrické energie, a tím pádem technologii zpřístupnili širší veřejnosti,“ poznamenal Macák.

Liberecká firma Elmarco nyní hledá obchodní partnery, s nimiž by výrobu solárních článků s nanovlákny spustila. „Rádi bychom do března příštího roku měli vyrobené a uvedené na trh první metry až desítky metrů čtverečních těchto panelů,“ dodal Macák.

Průmysl s nanovlákny - jedno z klíčových odvětví budoucnosti

Výrobu nanovláken, která jsou až tisíckrát tenčí než lidský vlas, považují odborníci za jedno z klíčových odvětví budoucnosti. Elmarco z nanovláken sestrojilo například i zařízení na filtraci a čištění vody, které je mnohem účinnější a rychlejší než stávající technologie.

Liberecké Elmarco vzniklo v roce 2000 jako stoprocentně česká firma. Předloni v říjnu ale šestadvacetiprocentní podíl podniku koupilo švýcarsko-francouzské sdružení investičních fondů - Banexi Ventures, TAT Capital Partners a Alpha Associetes. Firma je lídrem ve vývoji materiálů z nanovláken, jejich aplikací a strojů k jejich průmyslové produkci. Letos v lednu Elmarco v Liberci otevřelo nové výzkumné a vývojové centrum, do jehož výstavby a vybavení investovalo kolem 190 milionů korun, z toho 75 milionů získalo z evropských fondů. Ještě letos chce v těsném sousedství zahájit výstavbu nového výrobního závodu.

Vydáno pod