V Německu obvinili nacistického dozorce „Ivana Hrozného“

Mnichov - Němečtí vyšetřovatelé obvinili bývalého nacistického dozorce Ivana Johna Demjanjuka z podílu na více než 29 000 vražd Židů v koncentračních táborech během II. světové války. Dnes 88letý Demjanjuk žije v americkém Clevelandu a obvinění odmítá. Tvrdí, že byl válečným vězněm, a ne nacistickou stráží. Německé úřady věří, že ještě tento měsíc dosáhnou jeho vydání.

V listopadu loňského roku vyšetřovatelé v Mnichově, kde Demjanjuk žil krátce po válce, prohlásili, že se jim podařilo zajistit stovky dokumentů a našli také několik svědků, kteří mají dosvědčit Demjanjukovy činy.

„Nejdříve jsme našli seznam jmen, které Demjanjuk osobně poslal do plynových komor. Nemáme pochyb, že je odpovědný za smrt více než 29 tisíc Židů,“ uvedl Kurt Schrimm, který vede Německý úřad pro vyšetřování nacistických zločinů.

Ivan Demjanjuk se narodil na Ukrajině, v roce 1952 ale emigroval do Spojených států. V roce 1986 byl vydán do Izraele, kde ho za válečné zločiny odsoudili k trestu smrti. Svědci ho u soudu identifikovali jako Ivana Hrozného - nechvalně proslulého dozorce z tábora Treblinka.

Spojené státy Demjanjuka nechtějí. Nevědí ale, kam ho poslat

Izraelský nejvyšší soud ovšem verdikt zrušil, když se objevily nové důkazy, které svědčily v Demjanjukův prospěch. Ten se tak mohl vrátit zpět do USA, zde ho ale čekalo obvinění, že při žádosti o azyl lhal, protože neuvedl, že pracoval pro nacisty.

V roce 2002 americký imigrační soud rozhodl, že důkazy potvrdily, že Demjanjuk skutečně byl za války dozorcem v nacistických koncentračních táborech a zbavil ho občanství. Loni pak Demjanjuk neuspěl, když žádal, aby mohl zůstat v USA. Nejvyšší soud zamítl jeho žádost o zrušení deportace. I přesto zatím Demjanjuk zůstává ve Spojených státech, protože úřady zatím nerozhodly, kam by měl být vlastně poslán.