USA a Čína se shodly, že by se incidenty na moři neměly opakovat

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se shodla se svým čínským protějškem, že incident na moři, který se stal v pondělí, by se už neměl opakovat. Diplomatický spor vyvolala americká loď, která se dostala do blízkosti čínské flotily v Jihočínském moři. Poté Čína prohlásila, že tím bylo porušeno mezinárodní i čínské právo. Americké ministerstvo obrany naopak uvedlo, že čínská plavidla ohrožovala z nebezpečné blízkosti neozbrojenou vojenskou loď.

„Oba jsme se shodli, že bychom měli zajistit, aby se takové incidenty v budoucnu nestávaly,“ uvedla Hillary Clintonová.  O konfliktu na moři chce zítra s čínským ministrem zahraničí Jangem Ťie-čch'em jednat i americký prezident Barack Obama. „Incident týkající se plavidel obou zemí bude na programu jednání. Nemyslím, že ho zastíní, ale myslím si, že prezident bude nadále objasňovat postoj naší země,“ řekl novinářům mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

V pondělí americká průzkumná loď Impeccable prováděla průzkum oceánu v mezinárodních vodách v Jihočínském moři, asi 120 kilometrů od ostrova Chaj-nan, když ji obklopily čínské lodě, najížděly nebezpečně blízko a jejich posádky mávaly čínskými vlajkami. Když chtěla americká loď oblast opustit, dvě čínské lodi zastavily přímo před americkým plavidlem a přiměly ho k nouzovému zastavení.