Protiraketový systém - ožehavé téma s nejasnou budoucností

Washington - Na jasné slovo Bílého domu ohledně protiraketové obrany svět stále ještě čeká. Už v průběhu předvolební kampaně prezident Barack Obama prohlašoval, že USA budou pokračovat v budování systému protiraketové obrany, pouze pokud se ukáže, že systém je plně funkční a že náklady odpovídají přínosu, který bude mít pro obranu Spojených států a jejich spojenců. Podobné výroky už zazněly i od viceprezidenta Joea Bidena či od ministryně zahraničí Hillary Clintonové.

Proti: Systém je primitivní a drahý

Americký časopis Newsweek citoval tajnou studii Pentagonu, podle níž systém funguje velmi primitivně a je schopen zasáhnout pouze jednoduché cíle. Systém, který by se měl rozmístit v Česku a Polsku, je modernější, ale stále je ještě ve fázi projektu. I Pentagon sám přiznává, že systém potřebuje další zkoušky.  

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová také uvedla, že pokud by se Írán vzdal svého raketového a jaderného programu, bylo by potřeba další budování protiraketového deštníku zvážit.

Sám prezident Obama požádal Rusko, aby se zasadilo o zmrazení íránského jaderného programu. Pokud by v této otázce došlo mezi USA a Ruskem ke spolupráci, zvážil by Washington budování systému, uvedl Obama.

Pro: Na Rusko není spolehnutí a USA se musí bránit

Tento týden vyzvali dva republikánští zákonodárci Obamovu administrativu, aby ještě zvážila odstoupení od stavby deštníku, protože na slovo Ruska se nedá spolehnout. Severní Korea a Írán podle nich zůstávají stále stejnou hrozbou a Spojené státy by se měly připravit na obranu.

Klíčové rozhodnutí o budoucnosti protiraketového systému by mohlo padnout po rozhovorech, které spolu povedou prezidenti Obama a Medveděv během summitu G20 v Londýně. Konečné slovo by mohl Obama oznámit během své návštěvy Prahy 4. a 5. dubna.    

  • Barack Obama autor: Gerald Herbert, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/726/72558.jpg
  • Dmitrij Medveděv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50674.jpg
Vydáno pod