IRA propašovala do Severního Irska nálož

Belfast - Šéfové policie Irské republiky a Severního Irska hledají řešení proti nové vlně teroristických útoků ze strany irských separatistů. Obavy vyvolaly atentáty, při kterých v sobotu zemřeli dva vojáci a v pondělí policista. Britský tisk dnes zveřejnil informaci, že se odštěpenecké frakci IRA podařilo do Severního Irska propašovat nálož.

Britský list The Guardian dnes informoval o tom, že severoirská i irská policie hledá auto, kterým měla Pravá IRA převést do Severního Irska velkou nálož. Deník odkazuje na to, že minulý měsíc nechala Pravá Ira v jiném autě nálož, kterou ovšem policie objevila.

„Podle tajných služeb se Pravé IRA povedlo převézt nálož do Severního Irska a teď se čeká, co se bude dít. Pokud by se tato informace potvrdila, vystupňovalo by to situaci, která se v Severním Irsku blíží panice,“ uvedl zpravodaj ČT v Belfastu Bohumil Vostal.

„Je to horor, slyšet tuhle zprávu. Nechápu, jak někdo může chtít zabíjet, jenom proto, aby vytvořil jednotné Irsko,“ říká zastupitelka na východním předměstí Belfastu Sara Duncanová.

O odštěpeneckých skupinách Pravá IRA a Pokračování IRA nemají zpravodajské služby téměř žádné informace. Jedná se o malé skupinky osob, do kterých není jednoduché se infiltrovat.  

Severoirská policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod