Lotyšská vláda se může pustit do práce, získala důvěru

Riga - Podle očekávání dnes lotyšský parlament vyslovil důvěru nové vládě premiéra Valdise Dombrovskise. Kabinet ve stočlenném parlamentu získal 67 hlasů, proti bylo 21 poslanců. Premiér se může v zákonodárném sboru opřít o pohodlnou většinu 63 hlasů. Kromě tří stran dosavadní koalice, tedy Lidové strany (TP), sdružení Zelených a Rolníků (SRZ) a formace Za vlast a svobodu, je v novém vládním svazku také Dombrovskisova strana Nový čas a malý Občanský svaz.

Nejnaléhavějším úkolem středopravé vlády bude okamžité řešení těžkých dopadů ekonomické krize. Nezbytné jsou razantní škrty ve státním rozpočtu a nutnost přijetí mezinárodních půjček na záchranu lotyšského hospodářství.

Sedmatřicetiletý Dombrovskis je poslancem Evropského parlamentu a v předchozích lotyšských vládách zastával funkci ministra financí. Právě on koncem února varoval, že Lotyšsko je na prahu státního bankrotu, a požadoval rázné záchranné kroky. Předchozí vláda vedená premiérem Ivarsem Godmanisem odstoupila před dvěma týdny kvůli hluboké hospodářské krizi a s tím spojeným poklesem popularity.

Ivars Godmanis a Valdis Zatlers
Zdroj: ČT24