Finsko zpřísní kvůli masakrům ve školách zákony o držení zbraní

Helsinky - Finsko zpřísní své zákony o držení střelných zbraní. Zatímco nyní si mohou zbraň pořídit už patnáctiletí, od příštího roku by se měla věková hranice o několik let zvýšit. Debatu o vlastnění zbraní vyvolaly případy masakrů ve finských školách. Ve škole v německém Winnendenu včera postřílel sedmnáctiletý Tim Kretschmer devět žáků a tři učitele, při útěku zastřelil ještě další tři lidi.

Změny ve Finsku by měly začít platit příští rok. Kromě zvýšení věkové hranice pro držení zbraní se zpřísní i další pravidla. Pokud bude člověk chtít legálně mít pistoli, bude muset být dva roky aktivním členem střeleckého klubu. Věková hranice pro získání licence by se měla posunout na 20 let.

Od 18 let by mělo být možné vlastnit loveckou pušku. Žadatelé také budou muset absolvovat testy. Ty se podobají testům, které se používají nyní ve finské armádě. Policie bude moci chování držitelů zbraní kontrolovat. Sledovat bude například případné sklony k pití alkoholu a jiným závislostem či k násilí.

Finsko patří ke státům s největším počtem zbraní na obyvatele. V pětimilionové zemi existují téměř dva miliony zbrojních licencí. Za chystaným zpřísněním jsou dva masakry ve finských školách, které se odehrály v posledních dvou letech. Celkem při nich přišlo o život 20 osob, většinou studentů. První tragédie se udála na podzim 2007, druhá loni v září. 

Vládní návrh vyvolal rozporuplné reakce 

Návrh finské vlády na zpřísnění zbraňového zákona se u střeleckých klubů setkal s rozporuplným přijetím. Podle finské federace sportovních střelců (SAL) může chystaný minimální 20letý věkový limit pro ruční palné zbraně znamenat konec juniorské střelby. Finská lovecká asociace se naopak vyslovila pro tvrdý a jasně omezující zbraňový zákon. Podle ní jsou pistole a revolvery jen zřídkakdy využívány k lovu. Lovecké povolenky jsou navíc pod přísnou kontrolou.

Vydáno pod