Opoziční „Den nesouhlasu“ se v Rusku obešel bez konfliktu s policií

Moskva - Bez střetu s policií se v Rusku obešly protesty opozice při dnešním Dni nesouhlasu s politikou vlády Vladimira Putina. Demonstranti v Moskvě nakrátko zablokovali dopravu, vykřikovali protivládní hesla a požadovali odstoupení premiéra. Policejní hlídka dorazila na místo až poté, co se demonstranti rozešli, a tak během pochodu ani nikoho nezatkla. Menší protestní akce se konaly také v Petrohradě a v Jekatěrinburgu.

Centrum Moskvy střežily čtyři tisícovky policistů ze speciálních jednotek, zmobilizovaných kvůli nepovolené demonstraci opozičního hnutí Jiné Rusko. Opoziční aktivisté ale zvolili odlišnou taktiku rozptýlených protestů na neočekávaných místech, aby se vyvarovali střetů s pořádkovými silami a prokremelskými aktivisty. Ti při předchozích příležitostech proti nepovoleným demonstracím tvrdě zasahovali. Pochod nesouhlasu se nakonec odehrál na jednom z moskevských prospektů.

Podle agentury Interfax byly demonstrantů asi tři stovky, podle policie se sešla dvacítka opozičních aktivistů a 60 novinářů. Celkem policie v Moskvě dnes zadržela desítku lidí, včetně několika novinářů.

V Petrohradu se sešla hrstka demonstrantů, kterým se podařilo místním úřadům předat petici se sociálními požadavky a výzvou k respektování práva na shromažďování. Tři demonstranty policie zatkla. Podobný malý protest se odehrál i v Jekatěrinburgu na Urale.

Vydáno pod