USA si přejí dobré vztahy a úzkou spolupráci s Čínou

Washington - Barack Obama si přeje kladný a tvořivý vztah s komunistickou Čínou. Po nedávné konfrontaci lodí obou zemí v Jihočínském moři to dnes americký prezident uvedl při setkání s čínským ministrem zahraničí Jang Ťie-čch'em ve Washingtonu. Obama se zvlášť naléhavě vyjádřil pro úzkou spolupráci USA a Číny při řešení globální ekonomické krize.

Obama si také přeje zvýšit úroveň vojenského dialogu mezi oběma zeměmi. Dohodl se především s čínským hostem na spolupráci s cílem předcházet dalším námořním incidentům, do jakého se dostala v neděli americká a čínská plavidla. Obama dnes rovněž zdůraznil, že ochrana lidských práv má pro Spojené státy zásadní význam. Čínskému ministrovi podle Bílého domu řekl, že doufá v lepší přístup Pekingu k Tibetu a v dialog mezi čínskou vládou s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Do námořního incidentu se zapojilo pět čínských plavidel, která obklopila americkou loď USNS Impeccable, neozbrojené plavidlo s civilní posádkou obchodního námořnictva, které provádělo průzkum oceánu v mezinárodních vodách asi 120 kilometrů od ostrova Chaj-nan. Pentagon tehdy uvedl, že čínské lodě pluly a manévrovaly nebezpečně blízko a zdálo se, že se snaží americkou posádku zastrašit. Tento incident podle něj následoval po několika dnech stále agresivnějšího jednání čínských lodí v oblasti.