Vrah z Winnendenu svůj čin na webu předem neohlásil

Berlín - Vrah z německého Winnendenu svůj čin podle všeho předem neoznámil. Německá policie tak popřela své původní tvrzení, že sedmnáctiletý Tim Kretschmer, který ve středu při útoku na střední školu zastřelil 15 lidí a nakonec sám sebe, vraždu ohlásil v internetovém chatu. Neexistuje žádný důkaz pro to, že byl autorem uvedeného varování. Pravost ve čtvrtek večer popřel i správce diskusního fóra s tím, že policisty zveřejněný screenshot stránky byl počítačově upravený. Policie poté zjistila, že ze střelcova počítače žádná zpráva neodešla.

Vyšetřovatelé si byli původně téměř jisti, že šílený střelec je autorem textu, v němž údajně píše o svém znechucení životem a varuje, že se zbraní navštíví svou bývalou školu. „Každý se mi směje. Nikdo neuznává můj potenciál. Myslím to vážně. Vzal jsem si zbraň a zítra půjdu do své bývalé školy a rozpoutám peklo,“ napsal údajně Kretschmer. Z jeho zprávy citoval ministr vnitra spolkové země Bádensko-Württembersko Heribert Rech. Podle správce serveru krautchan.net, na němž se zpráva objevila, se ale jednalo o podvrh. „Tady žádný zběsilý vrah nic neoznámil, to byli jen lidé, kteří umí pracovat s photoshopem,“ uvedl.

Ministr tvrdil, že autorem inkriminovaného příspěvku do internetového fóra je nepochybně střelec z Winnendenu. Varování ale podle policie nebylo napsáno na Kretschmerově osobním počítači a nic nenasvědčuje ani tomu, že by příslušné stránky vůbec navštívil. Vyšetřovatelé však nyní zjišťují, zda mladík neměl k dispozici jiný počítač. Motiv zabíjení je stále nejasný, ale výpovědi svědků potvrzují, že zabiják z Winnendenu se zřejmě cítil být odstrkován. Policii se zatím podařilo zjistit, že se Kretschmer v minulosti léčil s depresemi na psychiatrii, ale poté odmítl pokračovat v ambulantní léčbě. Měl rád násilné počítačové hry a horory.

Kretschmer při svém řádění ve škole ve Winnedenu zastřelil osm dívek, tři učitelky a jednoho chlapce. Na útěku pak zabil tři kolemjdoucí a spáchal sebevraždu. Policie teď zvažuje stíhání jeho otce. Doma měl 15 legálně držených zbraní, jednu pistoli v nočním stolku. Právě ta se stala osudnou.

Kvůli hrozbě dnes německá policie zavřela školu v Ilsfeldu 

Německá policie dnes kvůli hrozbě na internetu uzavřela školu ve městě Ilsfeld nedaleko Heilbronnu na jihozápadě země. Podle policejní mluvčí se v noci na internetovém chatu objevilo varování, že škole hrozí násilný útok. Nasazeni byli i psi vycvičení k pátrání po výbušninách. Jak ale sdělila zpravodajka ČT Barbora Šámalová, později se ukázalo, že šlo o planý poplach.

Policie na čtvrteční tiskové konferenci oznámila, že po winnendenském masakru zaznamenala několik dalších varování před možným útokem. Ve čtvrtek byl zatčen šestnáctiletý mladík, který vyhrožoval násilným činem. Policie podle dosavadního stavu vyšetřování vychází z toho, že si školák jen vymýšlel.