Všichni údajní atentátníci zatčení v Nizozemsku byli propuštěni

Amsterodam - Všech sedm osob, které nizozemská policie ve čtvrtek zatkla pro podezření z příprav atentátu v Amsterodamu, bylo dnes propuštěno na svobodu. Podle místní prokuratury se proti nim nenašly důkazy, že byly zapojeny do teroristické činnosti. Všech sedm zadržených v Amsterodamu a poté propuštěných má nizozemské i marocké občanství. Šlo o šest mužů a jednu ženu ve věku od 19 do 64 let.

Jedna z propuštěných je přitom sestrou osoby, která se podílela na atentátech z 11. března 2004 v Madridu, při nichž zahynulo 191 lidí, potvrdil předchozí zprávy mluvčí prokuratury Franklin Wattimena.

Podle Wattimena se vyšetřování nyní zaměří na zjištění totožnosti osoby, která o údajné hrozbě informovala.

Nizozemská policie obdržela v noci na čtvrtek anonymní telefonát z Bruselu, podle kterého se chystá atentát v obchodní čtvrti na jihovýchodě města, kde se nachází například obchod s nábytkem Ikea, řekl nizozemský komisař Bernard Welten.

Kromě obchodu Ikea se hrozba prý týkala například i blízkých obchodů s elektronikou a sportovním zbožím. Všechny objekty byly ve čtvrtek celý den preventivně uzavřeny, stejně jako místní kino a zdejší fotbalový stadion ArenA. Na stadionu měla ve čtvrtek vystoupit americká rocková kapela The Killers, ale koncert musela přesunout na 29. března.

Nizozemská policie
Zdroj: ČT24