Austrálské pobřeží pokrývá nafta

Austrálie - Australské úřady vyhlásily část severovýchodního pobřeží za oblast zasaženou katastrofou. Z poškozené nákladní lodi do moře uniklo přes 30 tun paliva. Nádrž protrhl kontejner, který spadl z paluby plavidla. Nejméně 60 kilometrů pobřeží pokrývá nafta. Premiér státu Queenslend uvedl, že znečištění se může stát nejhorší přírodní katastrofou v historii státu.

Úřady státu Queenslend potvrdily, že byla zasažena většina východního pobřeží. Z výzkumů vyplývá, že se jedná o jednu z nejhorších naftových katastrof v průběhu posledních deseti let.

Paul Lucas, vicepremiér státu Queensland:

„Nejprve nám řekli, že uniklo 30 tun. Brzy se ale ukázalo, že lhali, že to je mnohem víc.“

Premiér Kevin Rudd přislíbil finanční vládní podporu při odstraňování škod, která se může vyšplhat až na miliony dolarů.  

Australské úřady teď loď Pacific Adventurer, která plula pod hongkongskou vlajkou, dál zadržují, a hrozí mnohamilionovou kompenzační pokutou.  Vláda Queenslandu společnost obvinila také z toho, že zpočátku skutečný rozsah katastrofy zamlčovala.

Předsedkyně státu Queenslend Anna Bligh podotkla, že za celý problém je zodpovědná firma, která onu nákladní loď vlastní. „Důkladně analyzujeme celou situaci, a když to bude možné, budeme původce katastrofy okamžitě žalovat. Veškeré výdaje na vyřešení problému zaplatí,“ vyjádřila se. Pokuta pro vlastníka společnosti Swire Shipping může činit až 250 miliónů australských dolarů, tedy až 3,5 miliardy korun, za poškození životního prostředí.


Nejhůř postiženou oblastí je přírodní park Moreton Island - domov stovek chráněných pelikánů. Dobrovolníci je teď narychlo evakuují do vnitrozemí. Jaké budou dlouhodobé dopady na životní prostředí, zatím není jasné.