V Rakousku začíná soud s amstettenským tyranem

Vídeň - V rakouském Sankt Pöltenu dnes začíná "proces století" s Josefem Fritzlem, který 24 let věznil ve sklepě svého domu v Amstettenu dceru Elisabeth, opakovaně ji znásilnil a zplodil s ní sedm dětí. Čelí obvinění ze šesti zločinů - vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a krvesmilstva. Rozsudek se očekává 20. března. Přelíčení bude uzavřené, přístupné má být jen jeho zahájení a vyhlášení verdiktu. Soud provázejí přísná bezpečnostní opatření. Kvůli obavám z úniku nedovolených záznamů by měl být po dobu procesu uzavřen i vzdušný prostor nad justiční budovou.

Podle obžaloby Fritzl v roce 1996 zabil vlastní novorozené dítě, když zabránil tomu, aby mu byla poskytnuta lékařská pomoc. Za tento čin mu hrozí až 20 let vězení. Stejný trest by mohl dostat i za to, že od srpna 1984 do loňského dubna ve sklepě držel svou dceru a jednal s ní jako se svým majetkem. Až 15 lety se trestá znásilňování. Podle soudních znalců Fritzl svou dceru znásilnil asi 3000krát. Za držení tří vlastních dětí ve sklepním prostoru bez oken a čerstvého vzduchu by ho mohlo čekat desetileté vězení, až pět let by mohl dostat za vyhrožování. Incest se pak v Rakousku trestá až rokem za mřížemi. Tresty za jednotlivé zločiny se nesčítají, verdikt se stanoví podle nejtěžšího deliktu. Zbývající činy představují přitěžující okolnost. Vzhledem k tomu, že Fritzlovi je 73 let, rovná se 20 let vězení prakticky doživotí.

O Fritzlově vině rozhodne porota

O Fritzlově vině či nevině nerozhodnou soudci, ale osmičlenná porota složená z lidí „z ulice“. Na trestu se pak porota případně dohodne s trojicí soudců. Konečný verdikt padne zřejmě až v pátek. Být porotcem je v Rakousku občanská povinnost. Členové poroty se vybírají ze seznamu voličů. Člověk může svou účast odmítnout, ale musí k tomu mít prokazatelný důvod. Porady a hlasování porotců jsou tajné. Zveřejnění informací z nich je trestné. Zhruba stovce novinářů se speciální akreditací bude umožněno sledovat pouze zahájení procesu a závěrečné vynesení rozsudku.

Kauza Amstetten loni šokovala celý svět

Fritzl s dcerou Elisabeth zplodil sedm dětí. Jedno z nich (Michael) krátce po narození zemřelo a Fritzl mrtvolku spálil v kotli. On sám ale tvrdí, že dítě uviděl již mrtvé. Tři z dětí (Kerstin, Stefan a Felix) byly po celý svůj dosavadní život zavřeny spolu s matkou v podzemním úkrytu, další tři (Lisa, Monika a Alexander) zřejmě pro nedostatek místa ve sklepě jejich otec a dědeček v jedné osobě „adoptoval“: byly nalezeny na prahu domu s dopisy, které údajně napsala jejich matka. V nich uváděla, že se o děti nedokáže postarat. Fritzl je potom se zákonnou manželkou Rosemarie, která prý o manželově dvojím životě nevěděla, vychovával v bytě nad sklepením. Pachatel dokázal všechny přesvědčit, že matka dětí a zároveň jeho dcera, pohřešovaná od roku 1984, děti opustila.

Muž v podzemní kobce o velikosti asi 60 metrů čtverečních vybudoval poměrně přijatelné hygienické podmínky, nicméně dcera a tři její děti nemohly stísněné prostory opustit. Sklepení se skládalo z několika elektronicky zajištěných místností včetně kuchyně a sociálního zařízení. Do vězení vedl jediný vchod ze sklepní dílny. Otec byl vyučený elektromechanik a elektrikář, a dokázal proto vězení postavit sám. Svůj čin plánoval dlouho dopředu. Podstatné části skrýše byly vybudovány již v letech 1978 až 1983 při celkové rekonstrukci a přístavbě domu.

Otřesný případ se provalil až loni koncem dubna, kdy jedno z vězněných dětí - devatenáctiletá Kerstin - upadlo do bezvědomí a Fritzl je musel odvézt do nemocnice. Personálu řekl, že matka dítěte je nezvěstná. Lékaři posléze prostřednictvím médií vyzvali matku, aby se jim přihlásila kvůli stanovení diagnózy. Elisabeth se o výzvě dozvěděla a začala na svého otce naléhat, aby ji odvezl za dcerou. Fritzl jí nakonec vyhověl; 26. dubna byli při odchodu z nemocnice oba zadrženi policií. O dva dny později se Fritzl ke svým činům plně doznal. Následné testy DNA prokázaly, že je otcem všech šesti žijících dětí.