Obama prodloužil sankce pro Írán o rok

Washington/Teherán - Americký prezident Barack Obama uvedl, že je pro prodloužení sankcí proti Íránu, protože tato země nadále představuje hrozbu pro bezpečnost USA. Prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes označil mezinárodní sankce pro Írán kvůli jadernému programu za dětinské.

Americký prezident Barack Obama prodloužil sankce pro Írán o jeden rok. I přesto ale dál hodlá Obama s Teheránem jednat, jak oznámil již před svým nástupem do úřadu.

„Vy činíte svá rozhodnutí a my děláme svou práci, protože jste nám, ať už vědomě, nebo ne, otevřeli cestu k pokroku a jste příliš malí na to, abyste ji dokázali zahradit,“ vzkázal západním představitelům íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

„Kdybyste nezahradili cestu, Írán by se nestal jadernou mocností a neměl by zastoupení ve vesmíru,“ dodal Ahmadínežád. Írán tak podle něj i přes sankce dosáhl svých cílů.    

Spojené státy mají s Íránem již léta napjaté vztahy. USA kritizují Teherán za jeho jaderný program, přičemž upozorňují, že má za cíl vybudovat jaderné zbraně. Ten ale toto tvrzení odmítá a trvá na tom, že jeho jaderný program má sloužit čistě pro mírové účely.

Vydáno pod