Čechovi zadrženému v Brazílii hrozí za pašování zvířat až 10 let vězení

Sao Paulo - Čecha podezřelého z pašování zvířat zadržela brazilská policie. Tomáš Novotný byl údajně spojkou při pašování zvířat do Evropy. Informovala o tom česká vicekonzulka v Sao Paulu. Podezřelí jsou i další tři Češi. Pašeráci převáželi hlavně mláďata vzácných druhů - třeba papoušky, hady, jaguáry a opice. Za to jim hrozí až deset let vězení.

„Skupina s Novotným převážela do Evropy hlavně mláďata vzácných zvířat a především vejce exotických ptáků, například papoušků, která měli pašeráci v letadle uvázaná na těle,“ uvedla vicekonzulka. Český zastupitelský úřad doufá, že se jeho lidem snad podaří se zadrženým Čechem kontaktovat v pondělí. Novotný je nyní ve věznici v Riu de Janeiru.

Podezřelí jsou také další tři Češi a po jednom občanu Švýcarska a Portugalska. Pašerácká síť působila celkem v pěti brazilských státech. Na vyšetřování případu se podílela policie z několika zemí, včetně Česka.

Celkem se skupině za rok podařilo podle brazilských údajů propašovat na půl milionu jedinců nebo vajec. Mnoho z pašovaných zvířat ale během převozu zahynulo v důsledku krutých přepravních podmínek. Zadrženo bylo zatím 78 lidí, celkem však brazilská prokuratura vydala 102 zatykačů.