Čína propustila po osmi letech dva disidenty, v Tibetu panuje napětí

Peking/New York - Po osmi letech vězení propustily čínské úřady dva disidenty, kteří byli odsouzeni za podvracení státu. Dnes o tom s odvoláním na sdružení obránců lidských práv Human Rights in China sídlící v New Yorku informovala agentura AFP. Dnes si exiloví Tibeťané připomínají protičínské protesty ze 14. března loňského roku. Peking v provinciích s tibetskou menšinou výrazně posílil bezpečnostní opatření.

Oba zadržovaní disidenti patří ke skupině Nová mládež, propuštěni byli tento čtvrtek, upřesnilo sdružení Human Rights in China. Nová mládež je diskuzní uskupení, které nastoluje otázky spojené s politickými reformami a demokracií.

Informatik Jang Cú-li a spisovatel Čang Chung-chaj byli zadrženi v roce 2001, k osmiletému vězení za podvracení státu byli odsouzeni o rok později. Další dva členové Nové mládeže Ťin Chaj-kche a Sü Wej dostali desetileté tresty a jsou stále ve vězení.

Skupina údajně získávala mnoho vysokoškoláků a jiných členů, kteří se dorozumívali prostřednictvím internetu a posílali eseje na webové stránky. Čína tvrdí, že její zákony dávají občanům záruky svobody projevu a vyjadřování, ale kritici bývají často zatčeni za podvratnou činnost, což může znamenat vysoké tresty vězení.

V Tibetu panuje napětí

Čína dnes v souvislosti s výročím loňských krvavých nepokojů v Tibetu výrazně posílila bezpečnostní opatření v provinciích s tibetskou menšinou. Do těchto míst nesmějí novináři ani turisté. Pro Peking je situace klidná, místní ale ve vzácných rozhovorech a pod příslibem anonymity mluví o napětí: „Mniši se bojí a i já mám strach. Bojíme se situace, toho, co se stane, je to tady napjaté,“ říká ostražitě buddhistický mnich v provincii Kan-su.

Tibetský duchovní vůdce nedávno znovu obvinil vládu v Pekingu, že ničí tibetskou kulturu, likviduje buddhistické chrámy nebo památky. Tibetská identita je podle něj po desetiletích čínské nadvlády na vymření.

Vláda v Pekingu je ale spokojená. Tvrdí, že do autonomní oblasti přinesla pokrok a Tibet se vyvíjí podle jejích představ.