Unesení humanitární pracovníci v Súdánu na svobodě

Chartúm - Čtyři humanitární pracovníci organizace Lékaři bez hranic (MSF), kteří byli tento týden uneseni v západosúdánské provincii Dárfúr, byli propuštěni. Podle agentur to dnes oznámil zástupce súdánského ministerstva zahraničí. Propuštění čtveřice potvrdila už i belgická odnož MSF, pro niž zajatí pracovali.

„Byli propuštěni, potvrzuji to. Všichni jsou v dobrém zdravotním stavu,“
prohlásil Alí Júsuf Ahmad ze súdánského ministerstva zahraničí. Všichni čtyři pracovníci humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) byli dnes
dopraveni na letiště do severodárfúrské metropole Fáširu, odkud mají být
přepraveni do Chartúmu, dodal Júsuf Ahmad.

Trojice byla společně se svým súdánským pomocníkem unesena ve středu v Severním Dárfúru zdejšími ozbrojenci, kteří za jejich propuštění údajně požadovali výkupné.

V Dárfúru od roku 2003 zuří občanská válka, v níž zahynulo kolem 300 tisíc lidí. Súdánské úřady minulý týden vypověděly ze země 13 mezinárodních humanitárních organizací, mezi nimi i francouzskou a nizozemskou sekci MSF. Byla to reakce na rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu vydat zatykač na súdánského prezidenta Umara Hasana Bašíra, obviněného z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Belgické, švýcarské a španělské sekce se vyhoštění netýkalo, vedoucí belgické odnože nicméně po únosu svých pracovníků oznámil, že se i ona z neklidného regionu stáhne.

Vydáno pod