Keňa spoléhá na příjmy z turistiky za Obamovými kořeny

Nairobi - Krize doléhá na celý svět, platí to i pro africkou Keňu. Po nedávných politických násilnostech ji teď navíc trápí úbytek turistů. Nyní jí ale svitla naděje, stále více lidí totiž touží navštívit zemi kořenů amerického prezidenta Baracka Obamy.

Exotická divočina na dosah ruky přilákala do Keni ročně přes milion turistů, byl to nejdůležitější zdroj příjmů africké země. Pak se ale stroj na peníze zadrhnul, nejdříve kvůli kmenovému násilí a nyní kvůli hospodářské krizi. Počet turistů klesl pod půl milionu.

„Velmi nám to ublížilo. Povolební násilí se žádného turisty ani vzdáleně nedotklo, ale obrázky v televizi odradily statisíce lidí. Teď už se nebojí, ale zase nemají peníze,“ uvádí předseda Keňské turistické rady Jake Grieves-Cook.

Obamo-turistika je nadějí země

Novou nadějí Keni je turistika za kořeny prvního černošského prezidenta Spojených států. Cílem turistů bývá rodný dům otce amerického prezidenta, jeho hrob, ale také dům Obamovy babičky Sarah. Už ji sice ve dne v noci hlídají bodyguardi, její pozemek chrání masivní plot, ale pořád ještě občas přijímá návštěvy. Keňské cestovky už organizují celé zájezdy. „Máme poptávku hlavně z Ameriky, od tamních černochů. Doufáme, že zájem o Obamu povzbudí zájem o celou keňskou kulturu,“ říká Peter Kimani Makena, majitel cestovní kanceláře.

Rodný kraj Baracka Obamy staršího, dřív zapomenutá část Keni, zažívá rozmach. Parcely v jeho rodné vesnici se prodávají sedmkrát dráž než před rokem, některé kupují i Američani, místa ve zdejší tržnici jsou po letech nezájmu beznadějně vyprodaná.

„Tahle oblast byla po dlouhá léta úmyslně zanedbávaná. Je smutné, že se jeden z našich lidí musel stát americkým prezidentem, aby si na ni vláda vzpomněla. Ale určitě nám to pomůže,“ doufá člen správy provincie Siaya Joshua Nyamori.

Čínská firma už dostala v nedalekém městě zakázku na prodloužení letištní dráhy, aby tu mohl přistát Air Force One s americkým prezidentem. U Viktoriina jezera má vyrůst nový komplex s hotely a obchody za miliardy dolarů. Třeba Obamova babička ale nadšení místních nesdílí. Říká, že s vnukem o další návštěvě nemluvila, že má teď přece jenom jiné starosti.