Talibanci v Pákistánu zapálili americké zásoby putující do Afghánistánu

Péšavár - Bojovníci Talibanu zapálili 20 nákladních aut zásobujících koaliční jednotky na západě Afghánistánu. Zaútočili na vojenský materiál ve skladišti na předměstí pákistánského Péšaváru. Spojené státy posílají 75 procent zásob svým jednotkám v Afghánistánu právě přes Pákistán, kvůli rostoucímu počtu útoků se ale snaží najít jiné cesty, například přes Tádžikistán.

Podle informací pákistánské policie byli zraněni dva strážní, kteří skladiště zajišťovali. „Přišli (Talibanci) za tmy a házeli zápalné láhve, dvacet kontejnerů a nákladních aut chytlo. Poté začali ustupovat a pálit z ručních zbraní,“ uvedl policejní důstojník Ejaz Abid. Dodal, že v kontejnerech bylo převážně jídlo, jiný svědek však řekl, že ve skladišti byla i vojenská vozidla.

Americká armáda uvádí, že 75 procent zásob a 40 procent pohonných hmot pro jednotky v Afghánistánu dopravuje právě přes Pákistán. Zásobovací cesta z Péšaváru k hranicím přes Chajbarský průsmyk je nejdůležitější v Pákistánu. V důsledku vzrůstajícího počtu útoků na konvoje na území Pákistánu hledají Spojené státy jiné cesty, kudy do Afghánistánu dopravovat materiál.

Tento měsíc by měla být dokončena smlouva mezi Tádžikistánem a USA, která by umožňovala převážet do Afghánistánu zásoby nevojenského charakteru. Podobnou dohodu mají spojenci i s Ruskem, přes jehož území se vlakem již dokonce uskutečnil první transport zásob.

Vydáno pod