Raketoplán Discovery je v plné přípravě ke startu

Mys Canaveral - Americký Národní úřad pro letectví (NASA) dokončuje přípravy ke startu raketoplánu Discovery. V 15:20 SEČ začali technici plnit vnější nádrž raketoplánu palivem, tento proces trval tři hodiny. Pokud vše půjde podle plánu, odstartuje Discovery v pondělí 00:43 SEČ.

„Máme dnes dobrý pocit, nakonec vše klapne,“ řekl médiím manažer NASA Mike Leinbach. Poukázal na to, že i předpověď počasí na dobu startu je příznivá na 80 procent.

Start raketoplánu byl již několikrát odložen, Discovery měl původně odstartovat počátkem února. Technici ale museli překonávat problémy s přepouštěcími ventily paliva, 12. března byl start odvolán jen několik hodin před termínem kvůli úniku vodíku z napájecího potrubí.

16. březen je na dlouhou dobu posledním termínem, kdy může Discovery odstartovat, později by totiž jeho program u ISS kolidoval s programem ruské lodi Sojuz, jejíž start je plánovaný na 26. března.

Konec raketoplánů se blíží

Na palubě amerického raketoplánu budou solární panely pro ISS a také náhradní díly pro recyklaci vody. Tato zařízení budou stanici sloužit až bude dobudována a v plném vědeckém provozu.

V roce 2010 by měla NASA ukončit lety raketoplánů, které půjdou do výslužby. Náhrada za raketoplány bude přitom k dispozici nejdříve v roce 2015, do té doby budou ISS zásobovat a posádku vozit jen ruské Sojuzy.

Vydáno pod