Izraelský Likud podepsal koaliční dohodu s krajní pravicí

Jeruzalém - Izraelský pravicový blok Likud uzavřel v noci na dnešek koaliční dohodu s ultrapravicovou formací ruských imigrantů Izrael je náš domov. Podepsání první koaliční dohody šéfa Likudu Benjamina Netanjahua, který byl pověřen sestavením vlády po únorových parlamentních volbách, oznámila mluvčí Likudu Miri Reihmanová novinářům po několikahodinových jednáních.

Na základě uzavřené dohody má strana Izrael je náš domov dostat ministerstvo zahraničí, které zřejmě povede její předseda Avigdor Lieberman, a dále ministerstvo vnitřní bezpečnosti, národní infrastruktury a cestovního ruchu a integrace. Termín, dokdy má Netanjahu představit novou vládu prezidentu Šimonu Peresovi, vyprší ve čtvrtek v poledne. Může být ale prodloužen až do 3. dubna.

Partnerství Likudu s 27 křesly a strany Izrael je náš domov s 15 mandáty ovšem nestačí na zajištění parlamentní většiny v Knesetu se 120 členy. Obě strany budou proto potřebovat uzavřít koaliční dohody s dalšími formacemi. Podle agentury AFP figurují mezi uskupeními, která se pravděpodobně zapojí do budoucí Netanjahuovy vlády, ultraortodoxní strana Šas s 11 poslanci, Jednotný judaismus Tóry s pěti poslanci a dvě krajně nacionalistické strany s celkem sedmi poslanci.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/690/68907.jpg
  • autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/676/67527.jpg
Vydáno pod