Pákistánský prezident vyhoví demonstrantům a jmenuje zpět odvolané soudce

Islámábád - Pákistánská opozice slaví velké vítězství, vláda jen několik hodin před začátkem zakázaného statisícového pochodu na hlavní město slíbila, že vrátí do funkce odvolané soudce, jak demonstranti požadovali. Špičky justice zbavil funkcí v roce 2007 předchozí prezident Parvíz Mušaraf, jeho nástupce sliboval, že soudce jmenuje zpět, dosud to ale neudělal.

V hodině dvanácté ustoupila pákistánská vláda tlaku opozice v krizi kolem odvolaných soudců. „Jménem pákistánského prezidenta i jménem svým oznamuji návrat všech odvolaných soudců do jejich pozic. Iftikar Mohamed Čaudrí se ujme funkce předsedy nejvyššího soudu 21. března. Příkaz jsme právě vydali,“ oznámil pákistánský premiér Jusaf Gilání.

Dnes chtěly statisíce právníků i přes vládní zákaz demonstrovat v ulicích hlavního města. Hrozil krvavý střet s policií. Po premiérově vystoupení demonstraci odvolali a dav se přesunul před sídlo soudce Čaudrího, aby oslavil vítězství. „Pákistánci jsou dnes velice šťastní, bůh byl laskavý. Teď čekáme, že se pákistánská justice pohne správným směrem,“ radují se demonstranti.

Soudce Čaudrí:

„Jestli je za tím úskok, bude to pro národ zklamání.“

Někdejší předseda nejvyššího soudu je ale nicméně po rozhodnutí vlády ještě opatrný a příliš se neraduje. „Jestli je za tím nějaký úskok, ale tomu nevěřím, nebo dosazení soudců jenom na papíře, pak to bude pro národ velké zklamání,“ poznamenal Čaudrí.

Do čela opozičního hnutí právníků se v posledních dnech postavil Naváz Šaríf - bývalý premiér. Po konci Mušarafovy vlády si dělal naděje na nejvyšší post, ale úspěšnější byl jeho rival, současný prezident Asif Alí Zardárí. Pro prezidenta Zardárího je vykoupení klidu v ulicích politickou prohrou. Je možné, že soudci oživí jeho nedořešená obvinění z korupce. 

Vydáno pod