Langer bude jednat v USA o vězních z Guantánama

Washington - Další osud vězňů zadržovaných Spojenými státy ve věznici Guantánamo na Kubě bude hlavním tématem jednání českého ministra vnitra Ivana Langera v USA. Společně s Langerem přijel do Spojených států i evropský komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacques Barrot. Americký prezident Barack Obama v lednu nařídil zrušení věznice a jednou z možností řešení je i to, že by se někteří vězni mohli dostat do zemí Evropské unie.

Spojené státy zatím oficiálně Evropskou unii o přijetí vězňů nepožádaly. I proto nepřijeli zástupci unie do států vyjednávat, cílem cesty je zjistit, jaké záměry s vězni vlastně USA mají.

„Naším úkolem je koordinovat postup jednotlivých členských zemí, protože v tuto chvíli není jednotný postoj celé sedmadvacítky,“ vysvětluje Langer. Do unie by se mohli dostat jen ti vězni, kteří nejsou obvinění nebo už byli obvinění zproštěni. K možnosti přijetí části vězňů se přihlásilo třeba Španělsko nebo Portugalsko.  

„Otázka přijetí bývalých vězňů je sice věcí jednotlivých zemí, ale vzhledem k tomu, že žijeme v schengenském prostoru, každá země, ať už přijme nebo nepřijme někoho z Guantánama, má mít stejná práva na informace jako ta, která případně někoho na své území přijme,“ míní ministr Langer.

Jednání Langera a Barrota ve Spojených státech se budou točit i okolo vízové politiky, ochrany hranic nebo migrace. Oba se během návštěvy setkají mimo jiné s americkou ministryní pro vnitřní bezpečnost a s ministrem spravedlnosti.

Státy ochotné přijmout vězně z Guantánama
Zdroj: ČT24
Vydáno pod