Soud s rakouským tyranem - Fritzl odmítl, že by zabil syna

Sankt Pölten - V Rakousku dnes začal soudní proces s Josefem Fritzlem, který 24 let věznil svou dceru Elisabeth ve sklepě domu v Amstettenu, za tu dobu s ní zplodil celkem sedm dětí. Obviněný před soudem přiznal vinu jen v několika bodech obžaloby. Odmítl především, že by zabil svého syna, který zemřel ve sklepním vězení krátce po narození.

Záběry ze soudní síně v Sankt Pöltenu ukázaly 73letého Fritzla při příchodu k lavici obžalovaných. Fritzl si obličej zakrýval modrými deskami, odmítal odpovídat na otázky novinářů. Desky neodložil ani uvnitř soudní síně.

Poté, co soudkyně zahájila jednání, Fritzl klidným a vyrovnaným hlasem udal své osobní údaje. Poté státní zástupkyně přečetla všechny body obžaloby. Fritzl čelí obvinění z šesti vážných zločinů - z vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a krvesmilstva. Obžalovaný by za své činy mohl dostat až 20letý trest.

Živý vstup (zdroj: ČT24)

Obhajoba:

„Fritzl je lidská bytost, ne monstrum.“

Následně se k obžalobě vyjádřila obhajoba. Fritzlův právník uvedl, že jeho klient je „lidská bytost, a ne monstrum“ a apeloval na soudce, aby rozhodovali objektivně.

Před soudem se řeší i smrt jednoho z dětí, které Fritzl zplodil s dcerou Elisabeth. V tomto případě je Fritzl obviněn z vraždy. Chlapec totiž ve sklepním vězení zemřel krátce po svém narození. Obžaloba tvrdí, že šlo o zabití, neboť Fritzl dítěti neposkytl potřebnou zdravotní péči. Fritzl ale obvinění odmítl. Obžalovaný uvedl, že se necítí být vinen ani ze zotročování. Svou vinu uznal u donucování, krvesmilstva a dlouhodobého omezování osobní svobody. Částečně připustil i vinu za znásilňování.

Soudkyně asi po hodině jednání vyloučila ze soudní síně veřejnost. Všechny důkazy o Fritzlových činech budou s ohledem na soukromí obětí soudu předloženy za zavřenými dveřmi. Osmičlenná porota spolu s trojicí soudců začala dnes poslouchat výpověď Fritzlovy dcery Elisabeth. Pouští si ji z videozáznamu, který má celkem 11 hodin, pokračovat se bude v úterý. Další členové rodiny v případu svědčit nebudou. Fritzlova manželka, sourozenci a děti odmítli vypovídat. Posudky k případu připravili čtyři znalci - psychiatr, neonatolog (lékařský specialista na novorozence), elektrotechnik a odborník na další technické záležitosti.

Porotu tvoří náhodně vybraní rakouští voliči. Ti určí, zda je Fritzl vinný, spolu se soudci pak budou rozhodovat o výši trestu.

Případ amstettenského tyrana označují rakouská média za proces století. Tomu odpovídá i intenzivní zájem médií. Do Sankt Pöltenu dnes dorazilo přes 200 novinářů. Do soudní síně se ovšem dostala jen polovina z nich a i tito novináři museli krátce po zahájení procesu místnost na příkaz soudkyně opustit.

Projednávání případu si vyžádalo přísná bezpečnostní opatření, nad budovou soudu je bezletová zóna, úřady tak chtěly předejít tomu, aby média s pomocí helikoptér natočila letecké záběry. Proces by měl trvat jen několik dní.

Rozsudek by mohl být vynesen už ve čtvrtek 

Vzhledem k tomu, že se jednání soudu koná s vyloučením veřejnosti, vyrostlo ve stanu v Sankt Pöltenu tiskové středisko, kde se dnes konal brífink k prvnímu dni jednání. Místopředseda soudu Franz Cutka na brífinku nevyloučil, že by verdikt nad Fritzlem mohl být vynesen už ve čtvrtek, třebaže se podle původních plánů očekával v pátek. Cutka zároveň obhajoval Fritzlovo právo zakrývat si obličej deskami.

Představitelé justice neupřesnili, jak se Fritzl první den procesu choval. „Není to žádný zvláštní člověk. Kdyby tu stál, tak si ho ani nevšimnete,“ řekl šéf vazební věznice Erich Huber-Günsthofer. Dodal, že obžalovaný byl ve vazbě zdvořilý. 

Soudní jednání doprovázejí i demonstrace. Před soudní budovou dnes protestovali aktivisté organizace Resistance for Peace, podle nichž rakouská vláda chrání pedofily, a členové nacionalistické Národní lidové strany Rakouska. Na proces symbolicky upozornil svými panenkami i výtvarník Patrick Huber.