Archeologové v Egyptě objevili poklad z doby panovnice Hatšepsut

Praha/Al Uqsur - Archeologové nalezli zlaté šperky poblíž  Luxoru v jižním Egyptě v hrobce z období panovnice Hatšepsut, která vládla jako faraon Egyptu před 3,5 tisíci lety. V hrobce, patřící nejspíše jejímu blízkému služebníkovi, vědci odkryli pět zlatých náušnic a dva prsteny. Jde o vzácný nález, neboť zlato bylo vždy předmětem zájmu zlodějů a podobných artefaktů není mnoho.

Hatšepsut byla dcerou významného faraona Nové říše Thutmose I. a manželkou jeho syna Thutmose II., který se narodil vedlejší manželce svého otce. Hatšepsut se tak považovala za urozenější, než byl její manžel. „Ona byla jedinou plnoprávnou dcerou svého otce a jeho královské manželky. Její manžel záhy zemřel, takže vládla sama,“ uvedl ředitel Českého egyptologického ústavu FF UK Ladislav Bareš.

Na veřejnosti Hatšepsut vystupovala v mužském oblečení, což souviselo s tradiční rolí egyptských faraonů. Králem měl být muž jakožto zástupce bohů, jako člověk vedoucí války, proto se panovnice stylizovala do mužské role.

Hatšepsut vládla asi dvacet let na počátku Nové říše, v době, kdy dosáhl Egypt velké moci a velkého územního rozmachu. Za nejvýznamnější stavbu, kterou vládkyně postavila, se považuje její zádušní chrám v Dér el-Bahrí.