Iráčané jsou prý teď nejoptimističtější od roku 2003

Londýn - Iráčané se cítí nejbezpečněji od americké invaze v roce 2003. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který daly uskutečnit britská televizní stanice BBC, americká ABC News a japonská NHK. Výzkum dále ukázal, že Iráčané jsou velmi optimističtí ohledně budoucnosti své země.

65 procent Iráčanů uvedlo, že se jim teď žije dobře, nebo dokonce velmi dobře. O pět procent méně obyvatel Iráku si myslí, že za rok to bude ještě lepší, protože čekají lepší zásobování elektřinou a pohonnými hmotami. Asi 85 procent označilo nynější úroveň bezpečnosti za velmi dobrou, nebo spíš dobrou. Je to o 23 procent více než v podobném průzkumu loni. Jen osm procent se domnívá, že bezpečnost se od loňska zhoršila. Podle 52 procent se naopak zlepšila a 59 procent řeklo, že se ve své čtvrti cítí v bezpečí.

Zlepšení vidí Iráčané i v zásobování, zatímco před rokem označilo dodávky elektřinou za spolehlivé jen 12 procent dotázaných, letos to bylo už 37 procent. Podobně vidí Iráčané i zásobování pohonnými hmotami - loni ho považovalo za dobré jen 19 procent dotázaných, letos už 67 procent.

Celkem se agentury dotazovaly 2228 Iráčanů ve všech 18 provincií.