Česká republika o přijetí vězňů z Guantánama neuvažuje

Washington - Česká republika zatím neuvažuje o tom, že by přijala některého z vězňů z americké základny Guantánamo na Kubě. V rozhovoru se zpravodajem ČT Michalem Kubalem to uvedl ministr vnitra Ivan Langer, který dnes s eurokomisařem Jacquesem Barrotem zahájil ve Washingtonu sérii schůzek s cílem vyjasnit podmínky pro eventuální přijetí vězňů v zemích Evropské unie. Oficiální agendu rozhovorů tvoří výměna informací o vízové politice, ochrana hranic a migrace. Jde o první jednání na takto vysoké úrovni.

Jde zhruba o 60 vězňů z celkových 250. Ti podle USA nejsou nebezpeční a nebyly prokázány jejich vazby na teroristické sítě, v jejich vlasti by jim ale hrozilo mučení nebo smrt. Americká administrativa proto Evropskou unii požádala, aby vězně převzala. Stále je ale třeba vyřešit řadu otázek, například proč USA vězně sami nepřevezmou, když nejsou nebezpeční. Jak uvedl ministr Langer, cílem cesty je získat pro EU maximum informací bez ohledu na to, zda nakonec vězně přijme, či nikoliv. „ČR v tuto chvíli neuvažuje o přijetí žádného z vězňů na Guantánamu. Naše role jako předsednické země je vyjednat možný celoevropský přístup,“ prohlásil ministr.

Některé země Evropské unie, jako například Portugalsko a Španělsko, už daly najevo, že by byly ochotny vězně přijmout, Barrot ale minulý týden prohlásil, že Evropa v této záležitosti nevystupuje jako „žadatelka“.

Do USA přijíždí delegace s iniciativou boje proti nelegálnímu obsahu na internetu, jako je dětská pornografie, terorismus či extremismus. Jednat se bude také o zrušení vízové povinnosti pro zbývajících pět zemí EU. Jednání vedou Barrot a Langer s americkým ministrem spravedlnosti Erikem Holderem, s předsedou komise pro vnitřní bezpečnost Senátu Joem Liebermannem, s americkou ministryní vnitřní bezpečnosti Janetou Napolitanovou a s poradci prezidenta Baracka Obamy.