USA obdržely od EU otázky týkající se vězňů z Guantánama

Washington - Český ministr vnitra Ivan Langer a Evropský komisař Jacques Barrot v pondělí předali, jménem Evropské unie, americkému ministrovi spravedlnosti Eriku Holderovi seznam otázek týkajících se věznice na Guantánamu. Delegace EU se ve Washingtonu snaží vyjasnit podmínky ohledně eventuálního přijetí vězňů z Guantánama v zemích Evropské unie. Informuje o tom agentura AP.


„Schůzka byla hlavně informativní, k žádnému pevnému stanovisku zatím nedošlo,“ konstatovala mluvčí českého ministerstva vnitra Markéta Matlochová. Langer v pondělí večer v České televizi dodal, že Česká republika o přijetí vězňů z Guantánama neuvažuje. Jako předsednická země EU bude podle něj vyjednávat o možném celoevropském přístupu k této věci. Již koncem února ale Langer prohlásil, že EU musí od USA nejdříve dostat vyčerpávající informace o zadržovaných.

Rozhodnutí o příjmu vězňů je na státech samotných 

Zástupci EU podle Langera ve Washingtonu nepředali USA podmínky, na které by Spojené státy musely přistoupit, aby evropské země vězně z Guantánama přijaly. Dodal, že veškeré informace od amerických úřadů budou distribuovány mezi členské země EU, které se samostatně rozhodnou, zda vězně přijmout.

Mezi evropské země, které se vyslovily, že by mohly přijmout část vězňů z Guantánama, patří například Portugalsko a Španělsko. USA po zemích EU chtějí, aby převzaly asi 60 z 245 vězňů, které ve věznici zbývají. Oficiální žádost však zatím ze Spojených států nepřišla.

EU chce ujištění, že se Guantánamo nebude opakovat 

EU také od Spojených států očekává ujištění, že bolestivá zkušenost z Guantánama se nebude opakovat. Podle Barrota se proto v pondělí hovořilo o americké letecké základně Bagrám v Afghánistánu, kde jsou vězňům údajně odepírána některá základní práva, jak tomu bylo na Guantánamu.

Představitelé EU se v pondělí také setkali s náměstkem americké ministryně zahraničí Jamesem Steinbergem, který navrhl jednání o společném postoji EU a USA v boji proti terorismu. Jde o velmi obecnou nabídku vypracovat společně memorandum o porozumění, které by formulovalo principy pro společný boj EU a USA proti terorismu, uvedl Barrot. Text by měl podle něj vysvětlovat změny amerického přístupu, především v otázce žalářování a metod vyslýchání. „Spojené státy chtějí skutečně otočit list. Chtějí změnit způsob boje s terorismem,“ zdůraznil komisař.

Na základně Guantánamo na Kubě Spojené státy zadržují osoby podezřelé z terorismu. Uzavření věznice, kterou opakovaně kritizovali zastánci lidských práv, nařídil americký prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do funkce.