Mexický Juaréz kontroluje ode dneška armáda

Ciudad Juaréz (Mexiko) - Mexický Ciudad Juaréz u hranice se Spojenými státy oficiálně převzala armáda. Je to zatím poslední krok centrální vlády ve snaze obnovit pořádek ve městě s víc než milionem obyvatel. Gangy narkomafie tam každý týden zavraždí několik lidí. Občas náhodně, většinou ale jde o policisty nebo konkurenci. Ani po třech letech kampaně proti drogovým bandám mexická vláda situaci nezvládá. Za posledních 12 měsíců zemřelo v Mexiku kvůli obchodu s kokainem násilnou smrtí skoro sedm tisíc lidí.

Město vypadá od víkendu jako válečná zóna. Do ulic nastoupilo pět tisíc těžce vyzbrojených vojáků, kteří posílili vojsko na osm a půl tisíce mužů; přibylo také 2300 agentů mexické federální policie. Přísahu složil tajemník pro veřejný pořádek a velitel městské policie.

„V tomto okamžiku mají všechny policejní divize ve městě nové velitele, ti jsou ve svých okrscích a přebírají kontrolu nad situací. Všichni podléhají novému tajemníkovi pro veřejnou bezpečnost a celá struktura spadá pod velení starosty,“ oznámil starosta města José Reyes.

Kariéra policejního velitele nebývá v oblasti dlouhá: bývalý tajemník pro veřejný pořádek odstoupil před třemi týdny, když ho k tomu drogové gangy přinutily zabíjením úředníků a policistů pro výstrahu; ředitele městské policie minulý měsíc zavraždili.