Prezident Madagaskaru prosí o pomoc OSN i okolní státy

Antananarivo - Prezident Madagaskaru Marc Ravolamanana čelí stále silnějšímu tlaku na odstoupení. Armáda v pondělí na výzvu opozičního předáka obsadila prázdný prezidentský palác. Proti prezidentovi, který se ukrývá ve svém sídle asi 10 kilometrů za městem, a jeho ochrance ale zatím nezakročila. Prezident vyzval OSN i jihoafrické státy, aby mu poskytly vojenskou pomoc.

Ráno v Antananarivu mělo příchuť neznáma, lidé si četli a sdělovali zprávy o obsazení prezidentského paláce a centrální banky a o tom, že jejich legálně zvolený prezident Ravolamanana zůstává se svou stráží v jiném sídle za městem. 

Prezident včera nabídl opozici referendum, aby lidé rozhodli, zda má ve svém úřadu zůstat. Vůdce opozice Andry Rajoelina to ale odmítl s tím, že obyvatelstvo jasně ukázalo, za kým stojí. Poté vyzval armádu, aby obsadila prezidentský palác a centrální banku. Prezident slibuje boj do posledního dechu, pokud ho bude chtít opozice sesadit neústavními prostředky.

Mocenský boj na Madagaskaru stál od začátku roku život více než 130 lidí a zcela ochromil turistický ruch.

Africká unie vyhodnotila situaci jako pokus o vojenský puč

Samozvaný opoziční lídr, odvolaný starosta Antananariva, vlastník médií a někdejší dýdžej Andry Rajoelina je o 25 let mladší než prezident. Tvrdí, že on se teď stal právoplatným vládcem. Přívrženců má dost, nyní vyzývá k zatčení prezidenta, který podle něj stát řídí jako svou soukromou zkorumpovanou firmu.

„Mezi bohatými a chudými je velká propast a Ravolamanananova vláda s tím nic nedělala. To je důvod, proč lidé protestují a proč armáda převzala odpovědnost,“ říká jeden z přívrženců opozice. Rajoelina už úřaduje z opuštěného prezidentského paláce, který včera obsadila armáda. Oznámil, že osm ministrů složilo funkce. Prezidentův mluvčí ale popřel zprávu místního rozhlasu, že by sám prezident rezignoval.

Rajoelina ale riskuje, že svou touhou po moci za každou cenu vzbudí mezinárodní odpor, případně i odchod zahraničních investorů. Prezident Ravolamanana už se obrátil na jihoafrické státy a OSN o vojenskou pomoc. Africká unie vývoj na ostrově odsoudila jako pokus o nelegální vojenský puč.

Vojáci na Madagaskaru obsazují prezidentský palác
Zdroj: ČT24