V Bulharsku se údajně šíří radikální islám

Sofie - Bulharské bezpečnostní služby vyslýchaly starostu městečka Garmen a učitele z blízké vesnice Ribnovo kvůli několika udáním, že šíří radikální islám a náboženskou nesnášenlivost mezi křesťany a muslimy. Údajně prosazovali povinnou výuku islámu a nošení muslimského oblečení, oba ale obvinění odmítají. Doma na jejich podporu demonstrovaly tři tisíce lidí, kteří nařčení označují za absurdní.

Starosta Ahmed Bašev a učitel náboženství Murat Bošnak odpovídali policii také na otázky ohledně výhrůžek smrtí opozičnímu politikovi Jane Janevovi. Ten nedávno prohlásil, že výstavbu mešit a náboženské vzdělávání v Garmenu financují islámské skupiny ze Saúdské Arábie.

V téměř osmimilionovém Bulharsku tvoří pravoslavní křesťané 80 procent obyvatelstva, muslimové 12 procent. Na rozdíl od ostatních evropských zemí to nejsou přistěhovalci, ale starousedlíci z dob Osmanské říše. Snaha komunistického vůdce Todora Živkova asimilovat muslimské obyvatelstvo vyvrcholila donucovací kampaní, jejímž cílem bylo změnit muslimům jména na bulharská. Kampaň vedla v roce 1989 k exodu 300 tisíc muslimů do sousedního Turecka. Od pádu komunismu se Bulharsku konflikty mezi náboženskými komunitami vyhýbaly, ačkoliv mezi nimi někdy vládne napětí.