Epidemii AIDS zastaví věrnost, nikoliv kondomy, radí papež

Yaoundé - Rozdávání kondomů šíření viru HIV nevyřeší, prohlásil papež Benedikt XVI. na své cestě do Kamerunu a dodal, že to problém naopak zhoršuje. Kondomy nejsou jedinou zbraní proti AIDS, církev radí sexuální zdrženlivost a věrnost. Lékaři ale naopak distribuování kondomů podporují. Kamerunská metropole Yaoundé je první zastávkou během nynější první návštěvy papeže na africkém kontinentu.

„Problém nelze vyřešit rozdáváním kondomů, to situaci jen zhoršuje,“ uvedl papež na palubě speciálu cestou do Kamerunu. Papež chce mladým Afričanům doporučit církevní recept  - věrnost a sexuální zdrženlivost. Proti jsou ale lékaři. Třeba nevládní Africká nadace pro lékařství a výzkum, která dlouhá léta vede projekty v afrických zemích. „Církev má právo na vlastní názor, lékaři zase musejí využívat nejefektivnější cesty k zastavení nákazy. Praxe prostě ukázala, že kondomy jsou nejlepším prostředkem, který přenos HIV omezuje," vysvětluje Tommy Simmons z nadace.

Zejména jih Afriky patří k oblastem, kde je AIDS velmi rozšířený. V Africe teď žije víc lidí nakažených virem HIV než kdy předtím. Jen v té subsaharské jich je 22 milionů, to jsou dvě třetiny všech nakažených na světě. Na AIDS na černém kontinentě od 80. let minulého století zemřelo více než 25 milionů lidí.

Benedikt XVI. také odmítl tvrzení, že se údajně cítí opuštěný a sám, jak o tom psal italský tisk po aféře kolem papežova rozhodnutí zrušit exkomunikaci čtyř tradicionalistických biskupů včetně kontroverzního anglického duchovního Roberta Williamsona zpochybňujícího rozsah holokaustu. „Abych pravdu řekl, mýtus osamělosti ve mně vyvolává úsměv. Každý den se setkávám s tolika lidmi, jsem obklopen přáteli. Pokud jde o mne, žádná samota neexistuje, v žádném ohledu se necítím být sám,“ zdůraznil papež.