Německo uvažuje o zákazu násilných počítačových her pro děti

Berlín - Kriminalita dětí a mládeže v Německu klesá, uvádí zpráva německého ministerstva vnitra. V Německu je toto téma velmi aktuální vzhledem k nedávné tragédii ve Winnendenu, kde sedmnáctiletý Tim Kretschmer zastřelil 15 lidí. V zemi se hodně diskutuje o vlivu násilných počítačových her na psychiku dětí, Kretschmer totiž u takových her trávil hodně času. Množí se i názory, že by se měl zakázat prodej násilných her pro nezletilé.

O vlivu brutálních počítačových her na psychiku dětí probíhá v Německu již dlouhá diskuze, winnendenský incident ji však značně zintenzivněl. Podle posledních studií tráví mladí Němci u počítačových her stále více času, ohroženi jsou hlavně chlapci. Tři procenta z nich jsou na hrách závislí, dalším čtyřem procentům závislost reálně hrozí. Mladiství v Německu tráví za den více času hraním na počítači než učením.

Největší závislost vyvolávají on-line hry, ve kterých se děti mohou zcela ponořit do virtuálního světa. Jednou z nejoblíbenějších her tohoto druhu je World Of Warcraft. Průzkum ukázal, že každý třetí hráč této hry u ní stráví 4,5 hodiny. Úřady nyní zvažují, že dostupnost podobných her omezí.

Největší odpovědnost je na rodině

Dolnosaská ministryně sociálních věcí Ross Luttmannová např. navrhuje, aby se násilné počítačové hry dostaly do rukou pouze zletilým. Objevují se i návrhy, aby takováto omezení platila jen pro on-line hry apod. Jenže zajistit dodržování takových pravidel je složité. Ministryně Luttmannová požaduje přísné kontroly v prodejnách her.

Experti ovšem upozorňují, že nejdůležitějším faktorem je stále rodina, její vliv je na vývoj psychiky dítěte zásadní. Zatím nebyla prokázána spojitost mezi zobrazováním násilí v médiích a v počítačových hrách s kriminální činností mládeže. Je ale prokázáno, že čím déle dítě u her sedí, tím má horší výsledky ve škole.