Raketoplán Discovery úspěšně přistál u stanice ISS

Mys Canaveral (USA) - Americký raketoplán Discovery úspěšně přistál u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na jeho palubě je šest amerických astronautů a jejich japonský kolega, který v dlouhodobé posádce stanice vystřídá Američanku Sandru Magnusovou.

Discovery na ISS dopravil poslední sadu solárních panelů nezbytných pro zásobování stanice dostatečným množstvím energie, až bude dobudována a v plném vědeckém provozu. Kromě toho má na palubě náhradní díly pro zařízení na recyklaci vody na ISS. S tímto přístrojem na orbitální komplex přiletěl už předchozí raketoplán, zatím se zařízení ale nepodařilo uvést do řádného provozu. Přístroj je pro chod stanice velmi důležitý, protože by výrazně snížil závislost ISS na dopravě vody ze Země. 

Discovery měl být původně vypuštěn již počátkem února, kvůli technickým problémům byl ale start pětkrát odložen. Raketoplán nakonec vzlétl v pondělí, což byla poslední možnost před uzavřením nynějšího startovního okna. Při pozdějším vypuštění už by pobyt Discovery u ISS kolidoval s programem ruské lodi Sojuz, jejíž start je plánován na 26. března s přistáním na ISS o dva dny později. Discovery se má podle plánu vrátit na Zemi 28. března.

Vydáno pod