Fritzl se přiznal ke všem bodům obžaloby, rozsudek ve čtvrtek

Sankt Pölten - Josef Fritzl učinil dnes před soudem v Sankt Pöltenu plné doznání. Přiznal vinu i ve dvou dalších bodech obžaloby - v případu zabití novorozeného syna a zotročování dcery Elisabeth - což dosud popíral. Tentokrát Fritzl vstoupil do soudní síně, aniž by si zakrýval obličej, jak to dělal v předchozích dnech. Obklopovala ho stráž 10 policistů. Jak na odpoledním brífinku uvedl mluvčí a místopředseda zemského soudu Franz Cutka, rozsudek bude vynesen veřejně a s největší pravděpodobností ve čtvrtek odpoledne.

Dnes u soudu vystoupila psychiatrička, která vypracovala posudek osobnosti Josefa Fritzla. Lékařka žádala, aby se obžalovaný podrobil léčbě. Před polednem skončilo důkazní řízení a soudci se odebrali k poradě.

Fritzl čelí obvinění z šesti vážných zločinů - z vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a krvesmilstva. Fritzl, jenž 24 let věznil ve sklepě domu v Amstettenu svou dceru Elisabeth, kterou znásilňoval a zplodil s ní 7 dětí, první den procesu přiznal vinu jen ve čtyřech bodech obžaloby. Za své činy by mohl dostat až 20letý trest. Poté, co učinil doznání, znovu pozorně sledoval přečtení dalších posudků soudních znalců, uvedl na odpoledním brífinku Cutka. Fritzl si dnes podle něj už tvář u soudu nezakrýval. I když bylo dopolední jednání veřejné, nesměli do soudní síně fotografové a kameramani.

Fritzl změnil názor, když viděl nahrávku výpovědi vězněné dcery

Odmítal především, že by mohl za smrt chlapce, který v roce 1996 zemřel ve sklepním vězení krátce po porodu. Obžaloba tvrdí, že dítě zemřelo proto, že Fritzl nedovolil, aby mu byla poskytnuta potřebná lékařská péče. Fritzl dnes u soudu přiznal, že novorozenec špatně dýchal. „Doufal jsem, že to přežije. Měl jsem ale něco udělat. Nevím, proč jsem mu nepomohl,“ uvedl před soudem obžalovaný. Novorozenec žil 66 hodin, obžalovaný měl tedy dost času na to, aby ho dovezl do nemocnice.

Fritzl se ještě v pondělí necítil vinen ani ze zotročování dcery. Dnes ale svůj názor změnil a rozhodl se přiznat vinu i v těchto bodech obžaloby.

„Cítím se vinen ve všech bodech obžaloby,“ prohlásil. Soudkyně Andrea Humerová se ho následně zeptala, co ho k této změně postoje donutilo. Fritzl odpověděl, že ho k tomu přivedla 11hodinová nahrávka výpovědi vězněné dcery Elisabeth, která se před soudem promítala v pondělí a v úterý.

Psychiatrička: Fritzl je narušená osobnost

U soudu dnes vystoupila psychiatrička Adelheid Kastnerová, která vypracovala posudek osobnosti obviněného. Lékařka uvedla, že Fritzl netrpí žádnou duševní chorobou, která by snižovala jeho svéprávnost. Podle Kastnerové jde nicméně o hluboce narušenou osobnost a hrozí, že by se mohl dopustit recidivy. Proto doporučila, aby byl Fritzl natrvalo umístěn v ústavu pro duševně choré, kde by mohl absolvovat léčbu. „Ani v případě léčení ale nelze předvídat, kdy už o něm bude možné říci, že už nepředstavuje nebezpečí pro svou rodinu,“ zdůraznila lékařka.

Dnes před polednem předsedkyně soudu Andrea Humerová ukončila důkazní řízení a tři soudci z povolání se odebrali k poradě. Už zítra by měl celý proces skončit, rozsudek by mohl být znám ve čtvrtek odpoledne.

Byla včera Elisabeth u soudu?

Na rozdíl od včerejška bylo dnešní jednání u soudu veřejné, do jednací síně se tak dostala asi stovka novinářů, kteří prošli přísnou akreditací. Ti ovšem podle nařízení soudu nesměli uvnitř pořizovat žádné snímky ani nahrávky.

Média věnují tomuto případu mimořádnou pozornost. Dnešní deník Kurier spekuluje, že Fritzlova dcera Elisabeth se osobně zúčastnila včerejšího uzavřeného jednání soudu. Žena prý přijela k soudu za ranního šera utajeným vozem ze zemské kliniky Mauer nedaleko Amstettenu, kam byla celá rodina na dobu procesu převezena.

Kurier s odvoláním na vlastní informace z důvěrných zdrojů uvádí, že Elisabeth sledovala promítání své výpovědi před soudem zřejmě v jiné místnosti. Odnesla si prý také videozáznam reakcí obviněného na její výpověď. List spekuluje, že Elisabeth chce o svých zážitcích napsat knihu, a proto shromažďuje záznamy a chce „nasát atmosféru“ u soudu.

Rozsudek bude vynesen zřejmě ve čtvrtek odpoledne

Franz Cutka na odpoledním brífinku znovu a opakovaně odmítl informaci deníku Kurier komentovat s tím, že ji nemůže vyvrátit ani potvrdit. Jednoznačně ale vyloučil, že by Elisabeth byla v soudní síni dnes. Na odpoledním brífinku upřesnil, že ve čtvrtek v devět hodin ráno bude proces pokračovat přečtením otázek porotě. Státní zástupkyně a obhajoba pak pronesou své závěrečné řeči. Porota se následně odebere k poradě se soudci. Rozsudek bude vynesen veřejně, pravděpodobně odpoledne. Bude oznámeno rozhodnutí o vině či nevině a zároveň o výši trestu. Obhajoba pak bude mít třídenní lhůtu k podání odvolání, nejpozději v úterý bude jasné, jestli rozsudek nabude právní moci.

Cutka na dotaz novinářů připustil, že doznání je polehčující okolnost, nicméně záleží na tom, jak to ve Fritzlově případě posoudí porotci a soudci. Dodal, že podle rakouského trestního práva nestačí k odsouzení pouze plné doznání obžalovaného; o vině rozhoduje soud i na základě výsledků dokazování.