Na Slovensku vrcholí kampaň, zítra začne moratorium

Bratislava - Na Slovensku vrcholí prezidentská kampaň. Na televizních obrazovkách dnes proběhla poslední předvolební debata, od zítřka platí moratorium. Z posledních průzkumů veřejného mínění je patrné, že nejvážnějšími kandidáty jsou současný prezident Ivan Gašparovič a Iveta Radičová. Ostatních pět kandidátů zřejmě nemá naději na úspěch.

Podle politologů i dalších analytiků je prezidentská kampaň na Slovensku velmi nudná. Jedinou zajímavější událostí byla dvě vystoupení premiéra Fica, který během kampaně kritizoval kandidátku Ivetu Radičovou. Ta totiž řekla, že si umí představit spolupráci s Ficovou vládní stranou. Fico toto ale rázně odmítl a prohlásil, že jediným kandidátem, kterého jeho strana podporuje, je současný prezident Gašparovič.

Radičová se také stala terčem kritiky některých představitelů slovenských církví, protože prý žije v konkubinátu se svým přítelem. Konference biskupů se začátkem týdne od zásahů do prezidentské kampaně distancovala.

V průzkumech dominuje Gašparovič

Dnes byly zveřejněny poslední možné předvolební průzkumy, zítra totiž začíná moratorium. Podle posledních údajů by současného prezidenta volilo 50,2 procent, Ivetu Radičovou 39,1. Důležité bude, ke komu se přikloní 16 procent zatím nerozhodnutých voličů.

Hlavním tématem dnešní televizní debaty byla finanční krize, často se objevovaly i otázky vztahů s Maďarskem. Prezident Gašparovič se musel zodpovídat z některých svých kroků v minulosti, když byl pravou rukou Vladimíra Mečiara.

Politologové se shodují, že prezidentské volby jsou volby mezi koalicí a opozicí, jiní kandidáti nemájí reálnou šanci na úspěch.